Op dit Spaanse strand krijg je een boete voor plassen in het water
Is het mogelijk om mensen boetes te geven voor plassen in de zee? Je kunt wetgeving aannemen die een dergelijke praktijk bestraft, maar de vraag die iedereen stelt is: hoe betrap je de overtreder?
Abel Caballero, de burgemeester van de noordelijke Spaanse stad Vigo, heeft een nieuwe regel ingevoerd: het is verboden te urineren in het zeewater waar de mensen van zijn gemeente zwemmen.
De lokale autoriteiten van Vigo hebben een verordening goedgekeurd die het mogelijk maakt om mensen 750 euro te beboeten als ze worden betrapt op urineren op de stranden van de gemeente.
De boetes gelden niet alleen voor plassen in de duinen of het zand maar ook in het water!
Abel Caballero is een expert in het op de kaart zetten van zijn stad. Elk jaar geeft hij bijvoorbeeld een fortuin uit aan kerstverlichting. De lichtjes zijn zelfs vanuit de ruimte te zien. En nu, in de zomer, zorgt zijn decreet tegen wildplassen ervoor dat hij opnieuw de internationale nieuwsmedia haalt.
Van 'The Times' in Groot-Brittannië tot 'Le Figaro' in Frankrijk, iedereen heeft het over zijn merkwaardige verbod op urineren in zee.
De strategie van Abel Caballero kan niet simpeler en effectiever zijn: laat de mensen praten over Vigo. Hij heeft het weer voor elkaar.
Als we de Gemeenteverordening, goedgekeurd in mei, analyseren, is er geen enkele aanwijzing te vinden over hoe overtreders van het plasverbod betrapt kunnen worden.
De verordening beschouwt plassen op het strand als een lichte overtreding. Daarom is de boete niet al te hoog. Maar toch, een duur plasje!
Er wordt nu steeds meer gesproken over hoe de zaak door de politie kan worden benaderd. Er worden mythen, voorstellingsvermogen en uitvindingen in de groep gegooid.
Het eerste element dat men bedenkt is de legende van de urine-verklikkervloeistof. Volgens deze theorie kan een bepaalde vloeistof een chemische reactie veroorzaken, waardoor zich een rode cirkel vormt rond de persoon die in het water plast. Het is een 'urban legend' die Vigo goed kent.
De rode vloeistof is iets dat iedereen in Spanje kent, maar niemand heeft het ooit gezien. Het zou ongelooflijk moeilijk zijn om rode cirkels in de zee te vinden, omdat het water constant in beweging is. En dan nog: wie geven we de schuld als het water vol staat met mensen?
Tegenstanders van dit veronderstelde experiment met rode verklikkervloeistof zeggen dat het niet raadzaam is om wat voor chemische stof dan ook in de Atlantische Oceaan te gieten. Het strand moet schoon blijven van chemicaliën.
Een andere tactiek die op sociale media circuleert, is om lokale agenten incognito onder de baders te plaatsen en hen het water te laten scannen op stroompjes warm water. Op die manier zouden ze dan mogelijk een dader kunnen traceren.
Voor dit belachelijke voorstel zou burgemeester Caballero zelfs SpongeBob en zijn metgezellen kunnen inhuren om wildplassers te betrappen.
Ongeacht hoe hij zijn niet-toepasbare regelgeving toepast, Abel Caballero heeft al gewonnen. Want als we van nu af aan over Spaanse stranden praten, dan komt de naam Vigo vanzelf in ons op.