Prinses Amalia: haar mooiste foto's en opvallendste uitspraken

Prinses Amalia gaat studeren
Anders dan haar vader
18, maar nog geen zin om koningin te zijn
Catharina-Amalia
Amalia's zussen: Alexia en Ariane
Afgeschermde jeugd
De kroning van haar vader
Een nieuwe generatie in het paleis
Op haar 14e verzoende ze zich met het lot
Dicht bij de fans
Olympische supporter
Een biografie voor haar 18e verjaardag
Onthullingen aan Claudia de Breij
Niet klaar voor de troon
Ze gaat naar een psycholoog
'Goudvis op je hoofd'
'Soms wordt het me allemaal te veel'
'Geen taboe'
De monarchie afschaffen?
'Ze mogen het best doen, hoor'
Amalia en Mojito
Undercover in een strandtent
Offpiste skiën
Tussenjaar
Geen vergoeding nodig
Solidair met andere studenten
Ze ziet ook af van 1,8 miljoen
Prinses Amalia gaat studeren

Er is veel over geschreven: Prinses Amalia's verhuizing naar Amsterdam en het begin van haar studentenleven. Als eerste in de bloedlijn gaat ze niet naar de Universiteit van Leiden en daarnaast wordt ze ook geen lid van het studentencorps.

Foto: Frank Ruiter, RVD

Anders dan haar vader

Amalia is geen gewone troonopvolgster. Het lijkt erop dat ze dingen anders gaat doen dan haar vader. Lees verder hoe ze zo ver is gekomen...

Foto: Patrick van Emst, RVD

18, maar nog geen zin om koningin te zijn

Met de leeftijd van 18 jaar is kroonprinses Amalia wettelijk bevoegd om de taken van een koningin uit te voeren. Toch blijft ze liever nog een tijdje prinses, blijkt uit haar biografie 'Amalia': "Ik heb vooral tegen mijn vader gezegd: blijf jij maar gewoon lekker gezond eten en veel sporten."

Catharina-Amalia

Amalia werd op 7 december 2003 geboren als Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. Haar tweede en derde naam verwijzen naar haar grootmoeders, terwijl Victoria, de Zweedse kroonprinses, haar meter is.

Amalia's zussen: Alexia en Ariane

Amalia heeft twee jongere zussen: Alexia, geboren in 2005, en Ariane, geboren in 2007.

Afgeschermde jeugd

De drie zussen hadden een vrij ongestoorde vroege jeugd. Dat bleek al uit de foto's, maar de biografie 'Amalia' bevestigt het.

De kroning van haar vader

Hun vader werd koning op 30 april 2013, toen Amalia 9 jaar oud was. Hier zie je het moment waarop Amalia's status in het Nederlandse koningshuis veranderde. Na het aftreden van Koningin Beatrix en de kroning van haar Willem-Alexander werd Amalia de officiële troonopvolgster.

Een nieuwe generatie in het paleis

Dat was de dag dat ze besefte wat haar later te wachten stond. Amalia vertelt in de biografie dat het haar een paar jaar kostte om te verwerken dat ze geen gewoon meisje en ook geen gewone prinses was.

Op haar 14e verzoende ze zich met het lot

Op haar veertiende, zo vertelde ze aan Claudia de Brey, verzoende Amalia zich met haar toekomst als koningin. Haar vader moest daar om lachen, want voor hemzelf als tiener had het veel meer tijd gekost om te accepteren dat hij koning zou worden.

Dicht bij de fans

Amalia komt vanaf haar jonge jaren over als een open persoon die zo gewoon mogelijk probeert te blijven. Als ze tijd heeft, maakt ze selfies met royalty-fans.

Olympische supporter

Ze is ook altijd fanatiek geweest in het aanmoedigen van Nederlandse sporters. Hier zie je haar met de familie op de Olympische Zomerspelen 2016 in Rio de Janeiro.

Een biografie voor haar 18e verjaardag

Eind 2021 verscheen een boek over Amalia's leven waar ze zelf aan mee heeft gewerkt. Het was ter ere van haar 18e verjaardag, net als dat voor Willem-Alexander en Beatrix ook was gedaan toen ze 18 werden.

Onthullingen aan Claudia de Breij

Claudia de Breij, de auteur van het boek 'Amalia,' wist aan de prinses een paar opmerkelijke uitspraken te ontlokken: niet alleen over haar privéleven, maar ook over haar bereidheid om koningin te worden en over de toekomst van de monarchie.

Foto: RVD

Niet klaar voor de troon

Eén van de bijzondere dingen die ze Claudia de Breij heeft verteld, is dat ze nog niet klaar is om koningin te worden. Mocht haar vader nu overlijden, dan zou ze haar moeder, Máxima, vragen om een paar jaar de troon bezet te houden als regentes.

Ze gaat naar een psycholoog

In 2018 pleegde Inés, de zus van koningin Máxima, op 33-jarige leeftijd zelfmoord in haar appartement in Buenos Aires. De 14-jarige Amalia was volledig van de kaart. Ze vertelt De Breij dat haar ouders haar naar een kinderpsycholoog brachten om het plotselinge verlies te kunnen verwerken.

'Goudvis op je hoofd'

Amalia vindt het soms lastig dat haar privéleven, en alles dat ze doet in het openbaar, nauwlettend wordt gevolgd. "Dan kijkt iedereen naar je alsof je een goudvis op je hoofd hebt," zegt ze in de biografie.

'Soms wordt het me allemaal te veel'

Amalia praat af en toe nog wel eens met een psycholoog. "Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand. Als ik er behoefte aan heb, maak ik een afspraak. Even je hart luchten en dan ben ik weer voor een maand klaar."

'Geen taboe'

De prinses voegde eraan toe dat het bezoeken van een psycholoog voor haar geen taboe is, "en geen probleem om dit in het openbaar te zeggen." Ze vindt het "heel normaal" om af en toe met een professional te praten, "zeker ook na wat er met mijn tante is gebeurd."

De monarchie afschaffen?

Geestelijke gezondheid is niet het enige 'taboe' dat de kroonprinses lijkt te willen doorbreken. Ze heeft namelijk ook een bijzonder nonchalante houding over de toekomst van de monarchie.

'Ze mogen het best doen, hoor'

Claudia de Breij vroeg Amalia: Stel dat Nederlanders de monarchie willen afschaffen? Haar antwoord:
"Ze mogen het best doen, hoor, dan ga ik ook door met mijn leven." Het is voor het eerst dat een lid van het koninklijk huis zo laconiek over het afschaffen van de monarchie praat.

Amalia en Mojito

Het leven waar Amalia dan 'gewoon' mee door zou gaan, bestaat uit verschillende dingen. Ze rijdt haar paard Mojito, speelt piano en zingt, en ze schijnt hele goede cocktails te kunnen maken.

Foto: RVD

Undercover in een strandtent

Amalia vertelt in de biografie dat ze een tijdje 'undercover' in een strandtent van vrienden werkte en dat de baas haar de bijnaam 'cocktailkoningin' gaf.

Foto: RVD

Offpiste skiën

Amalia houdt ook van skiën, en dan met name offpiste gaan. Dat is een heikel onderwerp, want haar oom, Prins Friso, overleed na een skiongeluk offpiste.

Foto: RVD

"Altijd met een gids"

De prinses verzekert Claudia de Breij echter dat ze "speciale training heeft gehad" en dat ze een beeper en een "speciale rugzak" meeneemt die haar kunnen redden in het geval van een lawine. Bovendien, zegt ze, "we gaan altijd, altijd met een gids."

Foto: RVD

Tussenjaar

In het schooljaar 2021-2022 waren zowel Amalia (18) als haar zus Alexia (16) ver weg van het paleis. Terwijl Alexia haar baccalaureaat aan het Atlantic College, een kostschool in Wales, afrondt, is Amalia inmiddels weer teruggekomen van een tussenjaar.

Geen vergoeding nodig

Ze heeft het kabinet laten weten dat ze voorlopig afziet van de jaarlijkse toelage van 1,6 miljoen euro waarop ze vanaf haar 18e recht heeft. Die toelage bestaat voor 300.000 euro uit salaris en 1,3 miljoen uit een onkostenvergoeding. Amalia zegt dat ze het "ongemakkelijk" vindt om een uitkering te krijgen zonder daar veel voor terug te doen.

Solidair met andere studenten

Opvallend in de brief aan het kabinet is dat Amalia daarbij ook denkt aan andere Nederlandse studenten. Die hebben het "zoveel moeilijker," schrijft ze, "zeker in deze onzekere corona-tijd."

Ze ziet ook af van 1,8 miljoen

In 2024 zal de toelage die Amalia zou krijgen stijgen naar 1,8 miljoen, maar ook daar ziet ze van af volgens de EO. Het hele bedrag wordt dan wederom weer teruggestort naar de Nederlandse staat.

Foto: RVD