Recyclen: In welke bak horen luiers, koffiecapsules, gloeilampen...?

Hoe recycleer je... koffiecapsules?
Koffiecapsules recyclen
Hoe recycleer je... gloeilampen?
Hoe recycleer je... luiers?
Hoe recycleer je... tampons en maandverband?
Hoe recycleer je... oliën?
Hoe recycleer je... (oplaadbare) batterijen?
Hoe recycleer je... wattenstaafjes?
Hoe recycleer je... tandenborstels?
Hoe recycleer je... tickets, bonnetjes en reçu's?
Hoe recycleer je... fotorolletjes en negatieven?
Hoe recycleer je... wegwerpbekerdeksels?
Hoe recycleer je... kauwgom?
Hoe recycleer je... medicijnverpakkingen?
Hoe recycleer je... mobiele telefoons?
Hoe recycleer je... textiel?
Hoe recycleer je... huishoudapparaten?
Hoe recycleer je... kurken?
Hoe recycleer je... pizzadozen?
Hoe recycleer je... vinylplaten?
Hoe recycleer je... houten kisten en pallets?
Hoe recycleer je... keramieken borden?
Hoe recycleer je... koffiefilters?
Hoe recycleer je... elektronische onderdelen?
Hoe recycleer je... speelgoed?
Hoe recycleer je... spuitbussen?
Hoe recycleer je... nagellak?
Hoe recycleer je... houten eetstokjes?
Hoe recycleer je... stickers?
Hoe recycleer je... neus- of oogsprayflesjes?
Hoe recycleer je... banden?
Hoe recycleer je... koffiecapsules?

Veel bedrijven die koffiecapsules produceren, hebben inzamelingsinitiatieven opgezet om compost te maken van de koffieresten en de plastic doosjes te hergebruiken voor nieuwe verpakkingen. Maar als je ze zelf wilt recycleren, dan moet ze je openen en leeg maken voor je ze weggooit.

Koffiecapsules recyclen

De koffieresten gaan in de organische (bruine) of restcontainer (grijze), en de capsules in de container voor plastic. Je kunt ook composteerbare koffiecapsules overwegen, gemaakt van zeewier, rijstkorrels of vruchtenschillen.

Foto: Kous9 Studio / Unsplash

Hoe recycleer je... gloeilampen?

De enige lampen die niet kunnen worden gerecycleerd, zijn traditionele gloeilampen. Alle andere (halogeen, laag verbruik en LED) kunnen worden gerecycleerd, maar dat kun je het best overlaten aan specialisten. Je kunt de lampen naar het dichtstbijzijnde recyclagepunt in de supermarkt of een winkelcentrum brengen. Het is verboden om ze in een groene of glascontainer te gooien!

Foto: Rodion Kutsaev / Unsplash

Hoe recycleer je... luiers?

Wegwerpluiers kunnen niet worden gerecycleerd, omdat ze organisch afval bevatten. Het zou daarom ideaal zijn om alternatieven te kiezen waarvan de stof kan worden hergebruikt. Zo voorkomen we dat er meer plastic in onze bodem en zeeën terechtkomt. Als je toch kiest voor wegwerpluiers, dan gooi je ze het best in de grijze container (huisvuil).

Foto: Rodnae Productions / Pexels

Hoe recycleer je... tampons en maandverband?

Tampons, maandverbanden en menstruatiecups behoren tot dezelfde categorie als luiers. Zelfs als je kiest voor tampons die geen plastic bevatten, moeten ze na gebruik in de gewone, grijze container. Voor maandverband en cups geldt hetzelfde. De cup is van deze drie menstruatieproducten het meest ecologisch verantwoord, maar je kunt nog een stapje verder gaan en herbruikbare stoffen maandverbanden dragen.

Foto: Natracare / Unsplash

Hoe recycleer je... oliën?

Hoewel de meest voorkomende impuls is om ze in de gootsteen te gooien, moet kookolie (olijf-, zonnebloem-, avocado-olie ...) worden gerecycleerd. Ze kan opnieuw worden gebruikt om verschillende materialen te maken. Wacht tot ze is afgekoeld en bewaar ze in een gesloten glazen pot. Breng ze dan naar het recyclagepark. Als het om industriële, cosmetische of motorolie gaat, dan volg je dezelfde procedure, maar meng ze nooit met kookolie.

Foto: Eva Bronzini / Pexels

Hoe recycleer je... (oplaadbare) batterijen?

Er zijn specifieke containers in supermarkten of shoppingcentra om gebruikte batterijen naartoe te brengen voor een correcte verwerking. Gooi ze nooit in een andere container, want behalve dat ze dan afval opleveren dat niet kan worden gescheiden, geven ze stoffen af die de natuur ernstig vervuilen.

Foto: John Cameron / Unsplash

Hoe recycleer je... wattenstaafjes?

Net als andere sanitaire en hygiëneproducten, zoals condooms of vochtige doekjes, kunnen wattenstaafjes ernstige problemen veroorzaken als ze in het toilet worden gegooid. Ze horen in de grijze container: die voor afval dat niet gerecycleerd kan worden. Je kunt ze ook helemaal vervangen en andere zaken gebruiken om je oren schoon te maken, zoals warme natte doeken.

Foto: Etactics Inc / Unsplash

Hoe recycleer je... tandenborstels?

Hoewel ze voornamelijk uit plastic bestaan, zijn tandenborstels geen verpakkingen en mogen ze niet in de gele container voor lege, plastic verpakkingen. Ze moeten in de gewone, grijze container. Overweeg wel om tandenborstels te kopen gemaakt van andere materialen: hout, kokosnoot of bamboe.

Foto: Amirhosein Esmaeili / Unsplash

Hoe recycleer je... tickets, bonnetjes en reçu's?

Tenzij ze van thermisch papier zijn, zoals faxpapier, gaan tickets en reçu's in de speciale afvalbak voor papier. In veel gevallen is deze bak blauw. Wat thermisch papier betreft: de bestanddelen ervan reageren op het recyclageproces en kunnen problemen veroorzaken. Je gooit het dus het best in de grijze bak.

Foto: Kristina Grabowska / Pexels

Hoe recycleer je... fotorolletjes en negatieven?

Ze lijken van plastic, maar ze zijn het niet. Gooi ze niet in de gele container of afvalzak. Zowel de negatieven als de rolletjes moeten naar het recyclagepunt in je plaatselijke supermarkt of winkelcentrum. Maar denk voor je ze weggooit over mogelijke alternatieven, zoals ze doneren aan een kringloopwinkel of een creatieve collage maken om het huis te versieren.

Foto: Caleb Woods / Unsplash

Hoe recycleer je... wegwerpbekerdeksels?

Dit is een soort plastic dat kan worden gerecycleerd, dus gaan ze in de gele container. We raden je echter aan om een herbruikbare 'meeneembeker' van bamboe of siliconen te kopen. Als je dan een drankje bestelt, vraag je gewoon om het daar in te doen.

Foto: Brian Yurasits / Unsplash

Hoe recycleer je... kauwgom?

Kauwgom kan niet worden gerecycleerd. Het enige wat je kunt doen, is het niet op de grond gooien omdat er veel kleine dieren zoals vogels en knaagdieren aan vast kunnen komen te zitten. Zoek een prullenbak om het in te gooien.

Foto: Taylor Rooney / Unsplash

Hoe recycleer je... medicijnverpakkingen?

Zelfs als ze van plastic, aluminium of karton zijn, moeten lege medicijnverpakkingen naar speciale inzamelpunten worden gebracht, zoals die die je normaal vindt in apotheken, ziekenhuizen en gezondheidscentra. Deze materialen zijn in contact geweest met de chemische stoffen in de medicijnen. Daarom kunnen ze op een gevaarlijke manier reageren op het recyclageproces en zelfs een hele container verontreinigen.

Hoe recycleer je... mobiele telefoons?

Wat je moet doen met je oude, mogelijk kapotte mobiele telefoon? Ga eens langs bij een elektronicawinkel, waar ze er misschien nog wat aan hebben. Velen geven je zelfs korting op de aankoop van een nieuwe gsm als je een oude inlevert. Een andere optie is een recyclagepunt, zoals dat waar je je batterijen naartoe brengt.

Foto: Ashkan Forouzani / Unsplash

Hoe recycleer je... textiel?

Zoek uit of er in jouw stad specifieke containers zijn voor textiel en waar ze zich bevinden. Als er geen zijn, deponeer de oude stoffen en kleding dan in recyclagepunten, zodat ze op die manier bij textielrecyclagebedrijven terechtkomen.

Hoe recycleer je... huishoudapparaten?

Lokale overheden hebben meestal regelingen voor huishoudapparaten. Ze hebben speciale containers (voor kleine elektronische toestellen) of occasionele ophaaldiensten (zoals vrachtwagens die op een bepaalde dag van de week door de verschillende wijken van de stad rijden). Gooi ze nooit bij het vuilnis of in een recyclagecontainer.

Foto: Simon Hurry / Unsplash

Hoe recycleer je... kurken?

Kurk is een natuurlijk en duurzaam product dat afkomstig is van de schors van bomen. Het is organisch, biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Het hoort in de bruine of organische container. Of als er geen in de buurt is, in de grijze bak van het restafval. Pas wel altijd op dat je een kurkstop niet verwart met een kunststoffen stop.

Hoe recycleer je... pizzadozen?

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat pizzadozen niet gerecycleerd kunnen worden, omdat er vlekken op zijn. Fake news! Als je ervoor zorgt dat de doos geen etensresten meer bevat (vooral olie) en als ze 100% van karton is, kun je ze gerust in de blauwe of papiercontainer gooien.

Hoe recycleer je... vinylplaten?

Eerst een vraag: weet je zeker dat je die oude vinylplaten weg wilt doen? Denk erover na. En als het antwoord na een draaibeurt nog steeds 'ja' is, breng ze dan naar het dichtstbijzijnde recyclagepunt. Vinyl is een zeer vervuilend materiaal en moet daarom zorgvuldig worden behandeld. Het mag niet in de natuur terechtkomen of gemengd worden met andere materialen zoals plastic.

Foto: Mirian Doroban / Unsplash

Hoe recycleer je... houten kisten en pallets?

Als je ze niet gaat hergebruiken, moeten de houten of kurken dozen die zijn gebruikt om fruit of groenten te vervoeren, samen met het andere verpakkingsmateriaal in de gele container worden gegooid.

Foto: Reproductive Health Supplies Coalition / Unsplash

Hoe recycleer je... keramieken borden?

Noch keramiek noch porselein zijn recycleerbaar. Maak niet de fout om een gebroken bord in een glas- of groene container te gooien! Gooi ze in een grijze of restcontainer.

Foto: Chuttersnap / Unsplash

Hoe recycleer je... koffiefilters?

Net als bij capsules bestaan er al koffiefilters van biologisch en biologisch afbreekbaar materiaal. Deze moeten na gebruik in de bruine container of die voor organisch afval. Maar als je papieren filters gebruikt, moet je ze bij het huisvuil gooien. Net als servetten of katoenen schijfjes zijn ze bevlekt en niet schoon meer.

Foto: Ron Lach / Pexels

Hoe recycleer je... elektronische onderdelen?

Het is eenvoudig: elektronische onderdelen die niet werken, of het nu kabels, stekkers, circuits of accessoires zijn, moeten voor een goede verwerking naar een recyclagepunt. Je kunt ook proberen ze naar een elektronicawinkel te brengen, waar ze er misschien nog iets mee aan kunnen.

Foto: Sahand Babali / Unsplash

Hoe recycleer je... speelgoed?

Speelgoed: doneer het! Er zijn veel kinderen die het nodig hebben. Als het speelgoed zo beschadigd is dat je er niet meer mee kunt spelen, breng het dan naar een recyclagepunt. Ook al is het (volgens jou) helemaal van plastic. Je kunt het immers nooit zeker weten, en bovendien zijn ze niet verpakt.

Foto: Huy Hung Trinh / Unsplash

Hoe recycleer je... spuitbussen?

Als ze volledig leeg zijn, kun en moet je spuitbussen in de gele container gooien. Denk je echter dat er nog wat van het product in kan zitten? Zoek dan een apotheek waar ze worden opgehaald. Dit is vrij gewoonlijk, net als bij medicijnverpakkingen.

Foto: Cmophoto.net / Unsplash

Hoe recycleer je... nagellak?

Lege nagellakflesjes kunnen in de groene of glascontainer. Plastic flesjes gaan in de gele container of die voor verpakkingen. Maak ze goed schoon voordat je ze erin gooit. En als er nog nagellak in zit, breng ze dan naar een recyclagepunt.

Hoe recycleer je... houten eetstokjes?

Eerst en vooral zijn er metalen eetstokjes die je kunt wassen en hergebruiken. Maar als je houten wegwerpstokjes gebruikt, moeten die in de grijze (restafval)container. Het hout is organisch en biologisch afbreekbaar.

Foto: Noahs Knight / Unsplash

Hoe recycleer je... stickers?

Stickers kun je jammer genoeg niet recycleren. Je kunt ze dus het best helemaal vermijden. En, als je ze toch moet weggooien, gooi ze dan in de grijze container.

Foto: Dan Gold / Unsplash

Hoe recycleer je... neus- of oogsprayflesjes?

Maak ze goed leeg en breng ze naar de gele container als ze van plastic zijn. Glazen flessen kunnen in de groene of glascontainer nadat je de plastic spuitdop hebt verwijderd. Deze kan in de gele container, met andere plastic verpakkingen.

Foto: Brett Jordan / Unsplash

Hoe recycleer je... banden?

Het rubber in oude banden is een zeer waardevol materiaal dat na de juiste behandeling kan worden gebruikt om nieuwe producten te maken. Zoek uit waar ze in jouw stad worden opgehaald en breng ze erheen. Als je een tuin hebt, kun je ze misschien gebruiken als bloempotten om bloemen en groenten te planten. Of je kunt er een schommel van maken!

Foto: Nickolas Nikolic / Unsplash