Rusland gecanceld door Disney, Sony, Qatar, Eurovisie en vele anderen
Nadat de Russische strijdkrachten onder leiding van Vladimir Poetin op 24 februari Oekraïne binnenvielen, hebben mensen over de hele wereld met grote verontwaardiging gereageerd. Het Rusland van Poetin is niet meer welkom bij een aantal grote culturele en sportieve evenementen. Ook belangrijke mediabedrijven hebben het land gecanceld.
Sony heeft na Disney en Warner Bros aangekondigd dat ook zij geen nieuwe films in Russische bioscopen zullen laten zien.
Releases zoals 'The Batman' (Warner), 'Turning Red' (Disney) en "Morbius" (Sony), die in maart in de Russische bioscopen of streaming platforms zouden komen, zijn stopgezet en zullen voorlopig alleen buiten Rusland worden uitgebracht.
Het filmfestival van Cannes heeft ook aangekondigd dat het geen Russische delegaties zal ontvangen. De organisatie geeft haar "volledige steun aan het volk van Oekraïne en allen die zich op zijn grondgebied bevinden," aldus een verklaring.
Apple is een ander groot bedrijf dat de verkoop in Rusland heeft stopgezet. Het betaalsysteem Apple Pay is eveneens beperkt. En wat mensen nog wel het meest bevalt is dat Apple de informatie over Oekraïne op zijn kaarten voor Russische gebruikers heeft beperkt.
Technologiegiganten als Facebook, Twitter en Microsoft hebben zich bij de acties aangesloten. Ze hebben de middelen beperkt waarmee pro-Poetin-mediakanalen hun ideeën kunnen verspreiden. Op deze manier willen ze misinformatie tegengaan en de openbare veiligheid waarborgen.
Google heeft de directe verkeersgegevens op Google Maps uitgeschakeld om de privacy van burgers te beschermen en te voorkomen dat zij via hun geo-localisatie opgespoord kunnen worden.
YouTube heeft de kanalen Russia Today en Sputnik, die de regering Poetin welgezind zijn, geblokkeerd.
Nike en Adidas hebben zich ook aangesloten bij de acties tegen Rusland. De Amerikaanse multinational heeft de verkoop van zijn producten in Rusland tijdelijk stopgezet en het Duitse bedrijf heeft zijn samenwerking met de Russische voetbalbond afgeblazen.
De European Broadcasting Union (EBU), organisator van het Eurovisie Songfestival, heeft Rusland uit de competitie van 2022 gezet. De deelname van het land aan de liedjeswedstrijd zou niet in overeenstemming zijn met "de regels van het evenement en de waarden van de EBU," zeiden ze in een officiële verklaring.
(Foto: de Russische zangeres Manizha tijdens het Eurovisie Songfestival in 2021)
Interessant genoeg kwam de beslissing een paar uur nadat de organisatie had gezegd dat Rusland als deelnemer zou blijven. De EBU had gezegd dat Eurovisie een "cultureel evenement van niet-politieke aard" is en dat daarom geen enkel land op basis van politiek ervan kan worden uitgesloten.
(Foto: Oekraïne's inzending Go_A tijdens het Eurovisie Songfestival van 2021)
Blijkbaar is Poetin zelfs vanuit een "niet-politiek" perspectief te ver gegaan. De beslissing is historisch, want Eurovisie heeft nog nooit uit eigen beweging een land de deur gewezen.
(Op de foto: Dima Bilan, de Russische winnaar van het Eurovisie Songfestival van 2008)
Slechts één keer eerder werden landen buiten de competitie gehouden - de Joegoslavische staten tijdens de burgeroorlog in de jaren negentig - maar dat was op aanwijzing van de VN, zegt VRT Nieuws, niet omdat de EBU dat zelf had besloten.
(Foto: Jamala, de Oekraïense winnares van het Eurovisie Songfestival in 2016)
Het WK voetbal 2022 in Qatar is vanaf het moment dat het werd aangekondigd heel controversieel geweest. Als er iets ontbreekt aan een evenement in een land dat geen voetbaltraditie heeft, waar weinig ruimte en hoge temperaturen zijn, en waar de mensenrechten van arbeidsmigranten worden geschonden in de bouw van de stadions, dan is er nu de kwestie van Rusland.
De FIFA kondigt ondertussen aan dat Rusland uit het WK 2022 in Qatar is gezet. De beslissing komt nadat een aantal landen al hadden geweigerd om in de kwalificatiewedstrijden tegen het Russische team te spelen.
Aanvankelijk had de FIFA ervoor gekozen om Rusland de WK-kwalificatiewedstrijden te laten spelen, zolang het maar de naam van de Russische voetbalbond gebruikte in plaats van de Russische nationaliteit.
Het zou een zelfde soort oplossing zijn geweest als die van de Olympische Spelen, waar Team Rusland na het dopingschandaal van Sotsji in 2014 verder moest als 'Russisch Olympisch Comité' (ROC). Ook in het plan van de FIFA zou het voetbalteam de Russische vlag thuis laten, geen volkslied spelen en Russische voetbalvelden vermijden.
De Russen hadden niemand om tegen te spelen.
Het Poolse team had via aanvoerder Robert Lewandowski als eerste laten weten dat het weigerde te spelen tegen Rusland in de beslissende halve finale van de play-off, die een van de twee teams een ticket zou geven voor het WK in Qatar.
De wedstrijd zou gespeeld worden in Moskou (24 maart) en de winnaar zou het op 29 maart opnemen tegen Tsjechië of Zweden. De Zweden en Tsjechen voegden zich echter bij Polen en zeiden dat ook zij zouden weigeren om tegen Rusland te spelen. De teams van Engeland, Wales en Denemarken hebben hetzelfde gezegd.
Een ander team dat reageerde op het plan was Frankrijk. De voorzitter van de Franse voetbalbond, Noël Le Graët, zegt dat het Franse team "niet tegen de uitsluiting van Rusland van het WK is."
Ook de belangrijkste Europese voetbalcompetitie, de Champions League, is in actie gekomen tegen Rusland. De finale van de competitie zou worden gehouden in Sint-Petersburg maar is nu verplaatst naar Parijs. De UEFA gaat dus hand in hand met de FIFA. Ze hebben ook het IOC (Internationaal Olympisch Comité) geraadpleegd.
Even krachtig is de maatregel die de Europa League heeft genomen. Ze hebben Spartak Moskou uit de competitie gezet. De wedstrijden die het team zou spelen tegen Leipzig (op 10 en 17 maart) worden daarom beschouwd als overwinningen van het Duitse team. Leipzig gaat rechtstreeks naar de kwartfinales.
Van voetbal tot ballet, Rusland wordt overal buitengesloten. Zo heeft het Royal Opera House in Londen de uitvoeringen van het legendarische Russische Bolshoi ballet geannuleerd voor de rest van het jaar.
De Formule 1 is eveneens direct in actie gekomen: de Russische GP van 2022 is opgeschort en het circuit van Sotsji, waar de race sinds 2014 onafgebroken werd verreden, doet niet meer mee.
Alles wijst erop dat de opzegging definitief is. Het is afwachten wat er gebeurt met het circuit van St. Petersburg, waar in 2023 de Russische GP zou worden verreden.
De Internationale Schaakfederatie heeft bevestigd dat de 44e Schaakolympiade niet meer in Rusland zal worden gehouden. Het gaat om een wedstrijd waaraan vertegenwoordigers uit bijna 200 landen deelnemen en waar Russische spelers altijd de overhand hebben.
Het Internationaal Congres van wiskundigen (ICM) dat in juli 2022 in Rusland zou worden gehouden, is nu virtueel. Het vindt niet meer in Sint-Petersburg plaats. De Fields-medailles, de hoogste onderscheiding in de wiskunde, worden normaal gesproken altijd op dit belangrijke congres uitgereikt.
Op het gebied van basketbal heeft de Euroleague besloten dat de op Russische bodem geplande wedstrijden per direct worden opgeschort. De eerste afgelaste wedstrijd was Barcelona-CSKA Moskou, dat op 27 februari zou worden gespeeld.
Tegelijkertijd hebben een aantal buitenlandse spelers in Russische teams, zoals Zenit St. Petersburg, CSKA Moskou en Unics Kazan, aangekondigd dat ze hun teams per direct gaan verlaten.
De beëindiging van hun contracten betekent dat ze, nu de markt gesloten is, de competitie van dit jaar niet met een ander team kunnen spelen.