Sterren die persona non grata zijn in bepaalde landen
Aangezien er bijna 200 landen over de hele wereld zijn, mag aangenomen worden dat verschillende culturen uiteenlopende meningen hebben over beroemdheden. Soms kunnen die opvattingen zelfs zo ver gaan dat landen bepaalde mensen weren! Ja, dat geldt zelfs voor iemand die zo onschuldig is als Selena Gomez.
Wie zijn deze beroemdheden en waarom zijn zij in het buitenland 'persona non grata' verklaard? We nemen een kijkje.
(Foto: Pexels / Jaymantri)
De voormalige ster van 'Wizards of Waverly Place' deelde op sociale media een foto van haar met de Dalai Lama, wat meer dan genoeg was om de toegang tot China te worden ontzegd. Rusland, daarentegen, zei 'njet' tegen haar voor haar steun aan de lhbtqia-gemeenschap.
Hollywoodacteur Brad Pitt kreeg een inreisverbod voor China voor 15 jaar, nadat hij de hoofdrol had gespeeld in 'Seven Years in Tibet', een film waarin het communistische regime in een kwaad daglicht werd gesteld.
De regering van Maleisië heeft de muzikante Kesha in 2013 geen toestemming gegeven om in het land op te treden, met als argument dat zij een bedreiging vormde voor de culturele waarden en religieuze gevoeligheden van het zuidoostelijke Aziatische land.
De New Yorkse rapper 50 Cent ondervond problemen bij optredens in Canada, nadat enkele plaatselijke politici hadden geklaagd over zijn strafblad en hadden aangevoerd dat zijn muziek geweld propageerde. CNBC meldt dat de muzikant, na wat obstakels, geen problemen had om concerten te geven in het grote witte noorden.
Nu we het toch over muzikanten hebben: Queen Bey heeft zelf een concert in Maleisië moeten afzeggen, nadat de plaatselijke autoriteiten eisten dat zij kleren droeg die het grootste deel van haar lichaam bedekten. Dit botste met de garderobe die zij voor haar tournee had klaargelegd.
Popsensatie Lady Gaga schorste een concert in Indonesië in 2012, nadat ze harde kritiek had gekregen vanwege haar kostuums en houding. Zij vreesde voor haar veiligheid en de show werd afgelast.
Na een woordenwisseling met de politie op de luchthaven Heathrow van Londen, werd de rapper een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk ontzegd.
De King of R&B werd in 2011 de toegang tot het Verenigd Koninkrijk ontzegd voor een herdenking van Michael Jackson, nadat berichten over huiselijk geweld tegen zijn partner, Rihanna, naar buiten kwamen. Australië volgde zijn voorbeeld en verbood hem om dezelfde reden.
Rihanna zelf raakte in 2013 in opspraak nadat ze foto's had gemaakt van haar bezoek aan de Sjeik Zayed-moskee die als ongepast werden ervaren. Haar werd verzocht het terrein van het gebedshuis in Abu Dhabi te verlaten.
Popzanger Justin Bieber kwam in de problemen nadat hij in 2013 tijdens een bezoek aan Buenos Aires zijn lijfwachten op een journalist afstuurde om hem aan te pakken en diens apparatuur in beslag te nemen. Hij werd bij verstek vervolgd en de zaak werd geseponeerd.
The Biebs kreeg in China te maken met nog grotere problemen. Na een reeks ongelukkige publieke optredens in het land in 2017, waaronder de opname van een muziekvideo bij de Chinese Muur die als 'oneerbiedig' werd bestempeld, kreeg Bieber het predikaat 'slecht voorbeeld' en het verzoek niet meer terug te keren.
De Britse zangeres Lilly Allen mocht de Verenigde Staten niet in als gevolg van beschuldigingen dat zij in Londen enkele paparazzi zou hebben aangevallen. Ze miste dat jaar de MTV Awards en de kans om een videoclip met Kanye West op te nemen.
Jon Bon Jovi en zijn band werden door China geweigerd nadat zij een foto van de Dalai Lama hadden getoond tijdens een van hun concerten in Taiwan.
De zangeres van 'I Kissed a Girl' en 'Firework' werd in een van haar shows gezien met een vlag van Taiwan, wat meer dan genoeg was om door de regering in Peking te worden geweigerd. China erkent Taiwan niet als een onafhankelijk land.
Hoewel de gebroeders Gallagher niet meer zo vaak optreden, mogen zij niet meer in China spelen na hun publieke steunbetuiging aan een onafhankelijk Tibet.
Harrison Ford, die bekend is van zijn rol als Han Solo en Indiana Jones, is al sinds 1995 uit China verbannen wegens zijn steun voor een onafhankelijk Tibet.
De plaatselijke autoriteiten in Maleisië hielden Gwen Stefani nauwlettend in de gaten om er zeker van te zijn dat zij zich tijdens haar concerten niet 'obsceen' zou kleden.
Gwen Stefani is niet de enige zangeres die problemen heeft gehad met de Maleisische autoriteiten. Avril Lavigne moest in 2012 een concert in Kuala Lumpur afzeggen omdat zij een slechte invloed op de jeugd van het land zou hebben.
De Britse liedjesschrijver en bedenker van klassieke melodieën als 'Wild World' en 'Moonshadow', nam de naam Yusuf Islam aan toen hij zich bekeerde tot de islam. Volgens Fox News kwam de naam in 2004 terecht op een lijst van mogelijke terroristen, waardoor de muzikant de toegang tot de Verenigde Staten werd ontzegd.
Madonna heeft in de loop der jaren in verschillende landen heel wat controverses moeten doorstaan. Het voortdurende gebruik van religieuze verwijzingen en beeldspraak, vooral in 'Like a Virgin', heeft ertoe geleid dat de katholieke kerk haar heeft bestempeld als 'godslasterlijk'.
Een paar jaar later leverde het tonen van haar boezem midden in een concert de Queen of Pop een inreisverbod voor Turkije op.
In China oordeelde de regering in Peking dat de teksten van de rapper te grof zijn om in het land toegelaten te worden.
De rijke hotelerfgename mocht in 2010 niet naar Tokio reizen, nadat de grenspatrouille had vastgesteld dat zij illegale stoffen bij zich had. Hilton werd prompt teruggestuurd naar de Verenigde Staten.
Alec Baldwin, de acteur uit '30 Rock' grapte in de show van David Letterman dat hij een Filipijnse postbruid ging bestellen. De reactie uit Manilla liet niet lang op zich wachten.
Het feit dat Elton John relaties met mannen onderhield, was volgens The Guardian al reden genoeg om hem in 2010 te verbieden in Egypte op te treden.