Ben je onzeker? Onthoud deze spreuken, bedacht door psychologen

Jezelf helpen door je emoties te begrijpen
Wat is emotionele intelligentie?
De definitie van het begrip
Verbeter je levenskwaliteit
Hoe zeg je
Herhaal de zin elke dag
Een krachtige zin
Een andere instelling
Een geslaagd experiment
Jezelf helpen door je emoties te begrijpen

Het begrijpen en beheersen van je emoties kan een diepgaande invloed hebben op je psychologische toestand. In de afgelopen dertig jaar hebben studies op het gebied van individuele en collectieve psychologie wetenschappers gefascineerd en bruikbare handvaten voor zelfhulp opgeleverd.

Wat is emotionele intelligentie?

Professoren Peter Salovey (foto) en John D. Mayer zijn pioniers op het gebied van emotionele intelligentie en hebben dit belangrijke concept voor het eerst gedefinieerd, aldus de website van het National Center for Biotechnology Information.

De definitie van het begrip

Volgens de professor is emotionele intelligentie: "het vermogen om de eigen emoties en die van anderen in de gaten te houden, er onderscheid tussen te maken en de informatie te gebruiken om je denken en handelen te sturen".

Verbeter je levenskwaliteit

Enkele psychologen stellen dat, om emotionele intelligentie te trainen en te ontwikkelen, het een goed begin zou zijn om elke dag bepaalde zinnen tegen jezelf te herhalen. Als we onze emoties op deze manier beheersen, kan dat onze levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren.

Foto: Alexas_Fotos / Unsplash

"Dit is wie ik ben en ik ben trots op mezelf"

Deze zin werd voorgedragen door dr. Cortney Warren, een aan Harvard verbonden psychologe. De wetenschapper zegt dat het elke dag herhalen ervan ons eraan herinnert om consequent te zijn over de manier waarop we in de wereld willen leven. Wees trouw aan je identiteit en ideeën en onderschat ze niet.

Foto: Jonas Kakaroto / Unsplash

Hoe zeg je "nee"?

Misschien is dit woord wel een van de moeilijkste woorden voor onzekere mensen om te zeggen, maar volgens dr. Warren is "nee" zeggen een uitstekende manier om grenzen te stellen en duidelijker te zijn over wat goed voor je is.

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

"Ik voel me er niet prettig bij"

Je emotioneel sterker en veiliger voelen, is volgens psychologen belangrijk om je eigen behoeften en eisen kenbaar te maken, vooral als iemand je grenzen probeert te overschrijden. Als je je ongemakkelijk voelt, zeg het dan gewoon hardop. Het is niet zo ongemakkelijk als je denkt dat het is.

Foto: Nik Shuliahin / Unsplash

"Dit is belangrijk voor mij"

"Een solide geloofssysteem is de sleutel tot emotionele zekerheid, omdat het onze keuzes stuurt. Wanneer een waarde wordt geschonden, zijn emotioneel veilige mensen in staat om een standpunt in te nemen voor wat ze denken dat moreel en eerlijk is," verklaarde dr. Warren op CNBC. Twijfel niet aan jezelf, jij weet beter wat belangrijk voor je is dan wie dan ook.

Foto: DanaTentis / Pixabay

"Daar ga ik aan werken"

Emotioneel intelligent zijn, betekent ook bereid zijn, vooral in hechte relaties, om moeite te doen om te veranderen. In die zin moeten we tegen onszelf of de persoon in kwestie zeggen: "Ik ga werken aan deze verandering in mijn gedrag / denkpatronen / reflexen".

Foto: Alfonso Cerezo / Pixabay

"Laat me even nadenken voordat ik daarop antwoord"

Deze zin is in veel gesprekken essentieel. Neem even de tijd om je antwoord te formuleren als iemand bijvoorbeeld iets zegt dat je in verwarring brengt, omdat het misschien over je grenzen gaat. Het is heel belangrijk om deze zin te onthouden om je emotionele intelligentie te versterken en zelfverzekerder te worden. Volgens dr. Warren hebben mensen met meer zelfvertrouwen de gewoonte om hun antwoorden gedetailleerd te communiceren zonder impulsief te zijn.

Foto: Pexels / Pixabay

"Ik vind het vervelend dat je het moeilijk hebt. Hoe kan ik helpen?"

Empathisch zijn en niet oordelen over anderen is een manier om beter te genieten van je relaties met de mensen om je heen. Emotioneel veilige mensen zijn eerder behulpzaam als ze merken dat iemand anders ergens mee zit.

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

"Ik houd van mezelf"

Deze zin werd aangedragen door de Venezolaanse schrijfster en psychologe Ana Maria Sepe. Zij is gespecialiseerd in persoonlijkheidsstudies en het Myers-Briggs Type Indicator model – een methode die gebruikt wordt om te bepalen of een persoon bijvoorbeeld introvert of extravert is, of mentaal of gevoelsmatig van aard.

Herhaal de zin elke dag

Op haar website, psychoadvisor.com, stelt de psychologe dat elke dag "Ik houd van mezelf" zeggen een manier is om je gevoel van eigenwaarde te versterken. Het kan een grote bijdrage leveren bij het opnieuw beginnen en heruitvinden van je leven.

Een krachtige zin

De zin "Ik houd van mezelf" is krachtig en zorgt ervoor dat iemand leert om op zichzelf te rekenen. Het helpt hun innerlijke potentieel te ontwaken, zoals creativiteit, talent en het verlangen om zich open te stellen voor anderen.

"Te midden van elke moeilijkheid schuilt ook altijd een kans"

Volgens de Venezolaanse psychologe is het bij moeilijkheden, hoeveel frustratie ze ook geven, belangrijk om te weten hoe je moet volhouden. Moeilijkheden verhullen altijd kansen. Zie iets als een uitdaging, niet als een probleem.

Foto: Shepherd Chabata / Pixabay

"Ik kan ook lachen om moeilijke situaties"

Ironie is een uitstekend medicijn. Zoals de Amerikaanse psycholoog Richard Bandler zegt op psychoadvisor-com: "Als je te serieus bent, raak je geblokkeerd. Humor is de snelste manier om dit proces om te keren. Als je om een bepaalde situatie kunt lachen, kun je die ook veranderen".

Afbeelding: Surface / Unsplash

"Wie gelukkig wil zijn, zal bewust moeten zijn"

Volgens Ana Maria Sepe is het belangrijk om je grenzen te kennen en inzicht te hebben in je waarden om geluk te vinden. Je bewust zijn van jezelf, van wie je bent, met al je sterke en zwakke punten, zal je helpen om welzijn te bereiken.

Foto: Vined Mind / Pixabay

Een andere instelling

Je bewust zijn van je eigen sterke en zwakke punten is bovendien van fundamenteel belang om de dingen die je teleurstellen te kunnen veranderen.

"Het is de laatste sleutel van de bos die de deur opent"

Deze woorden zijn volgens Ana Maria Sepe een manier om te leren niet op te geven en nederlagen te zien als een stimulans om verder te gaan. Je hoeft geen negatieve gevoelens te hebben over de sleutels die niet werkten; concentreer je op de sleutel die dat wel doet.

"Bedankt"

Volgens een artikel op de website van Harvard-universiteit bevestigen veel onderzoeken dat dankbaar zijn je helpt om beter te leven en sterker te zijn. Bovendien is het goed voor je relaties met anderen.

Foto: Adrian / Pixabay

Een geslaagd experiment

Dr. Martin EP Seligman van de Universiteit van Pennsylvania vroeg vrijwilligers om een bedankbrief te schrijven aan iemand die naar hun mening niet genoeg dank had ontvangen. Het bleek dat het geluksniveau ongeveer een maand lang sterk toenam. Het uitspreken van een dankwoord is dus zowel goed voor degene die het ontvangt als voor degene die het zegt!

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen