Van de microscoop tot WiFi: de Nederlandse uitvindingen die ons dagelijks leven veranderden

Nederlandse uitvindingen
WiFi
Onderzeeër
Zuurstof
Aandelen
De VOC
Vierwielaandrijving
De microscoop
En Antoni van Leeuwenhoek dan?
De flitspaal
De brandslang
De Snellenkaart
Het cassettebandje
Vervanging van de grammofoonplaat
De compact disc
Bluetooth
Nederlandse uitvindingen

Nederland mag dan een klein landje zijn, toch hebben we heel wat slimme wetenschappers met interessante uitvindingen voortgebracht. Innovaties waar we nu niet meer zonder kunnen. Neem nou bijvoorbeeld de volgende elf belangrijke ontdekkingen.

WiFi

Het lijkt nu heel gewoon om op iedere denkbare plaats internet te hebben. Volgens BNNVARA hebben we dit te danken aan Victor Hayes, een Nederlandse ingenieur die in de jaren '90 een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van WiFi. Hij hielp mee met het creëren van de standaarden die nu worden gebruikt in draadloze communicatie en maakte WiFi tot een wereldwijd populaire technologie.

Onderzeeër

Volgens Historiek.net demonstreerde Cornelis Drebbel in 1620 zijn onderzeeër voor het eerst in de Theems. De 7,5 meter lange onderzeeboot was gemaakt van eikenhout en bedekt met leer. Het vaartuig werd voortgedreven door roeispanen en had geen patrijspoorten of ramen.

Zuurstof

Hoe de bemanning aan zuurstof kwam is nog steeds een raadsel. Volgens historiek.net denken mensen dat er salpeter in de boot werd verbrand, waardoor er zuurstof vrijkwam. Uiteindelijk maakte de Engelse koning ook een ritje in het gevaarte.

Aandelen

In 1602 werd de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) opgericht, een handelsonderneming die als eerste ter wereld aandelen uitgaf. Door mensen delen van het bedrijf te laten kopen, konden ze als investeerders mede-eigenaar worden van een snel groeiende en wereldberoemde onderneming.

De VOC

De VOC-aandelen werden verhandeld op de beurs en waren zeer gewild onder beleggers. De handel in VOC-aandelen nam snel toe en Amsterdam werd de belangrijkste plek voor de mondiale aandelenhandel. VOC-aandelen hebben bijgedragen aan de wereldwijde groei van de aandelenmarkt.

Vierwielaandrijving

De Nederlandse autofabrikant Spyker ontwikkelde in 1903 de Spyker 60HP-auto. Het was de eerste auto met vierwielaandrijving. Tegenwoordig is dat een veelgebruikt systeem in auto's en andere voertuigen om flexibel te zijn in zware omstandigheden en off-road-situaties.

De microscoop

De microscoop werd volgens historici in 1595 uitgevonden door Sacharias Jansen, waarschijnlijk met de hulp van zijn vader Hans. Het was een samengestelde microscoop met twee lenzen die ook wel de 'Jansen-microscoop' wordt genoemd.

En Antoni van Leeuwenhoek dan?

Hoewel Antoni van Leeuwenhoek vaak als uitvinder van de microscoop wordt genoemd, heeft hij vooral verbeteringen aangebracht aan het apparaat dat al bestond.

De flitspaal

Maus Gatsonides, een Nederlandse rallyrijder, vond in de jaren '50 de flitspaal uit om de snelheid van racende auto's te meten. Volgens de Panorama gebruikte hij de flitspaal als trainingsinstrument om zijn eigen rijprestaties te verbeteren. Later werd de flitspaal ook gebruikt om de verkeersveiligheid te verbeteren en overtreders te beboeten. Bedankt Gatsonides!

De brandslang

In 1672 creëerden Jan van der Heyden en zijn broer Nicolaas in hun werkplaats aan de Koestraat de eerste brandslang. Volgens de website van de gemeente Amsterdam bracht dit een ontzettend grote verandering teweeg. De manier van het blussen van branden zou voor altijd veranderen.

De Snellenkaart

Je kent het wel, die kaart met grote en kleine letters die bij iedere oogarts hangt. Deze zogenaamde Snellenkaart is in 1862 door de Nederlander Herman Snellen ontwikkeld en werd in korte tijd zeer populair.

Foto: CDC / Unsplash

Het cassettebandje

Deze geluidsdrager is een uitvinding van het Nederlandse elektronicabedrijf Philips, dat het in 1963 introduceerde. Het werd een populaire manier om muziek op te nemen en af te spelen en werd al snel een standaardformaat voor draagbare muziekspelers.

Vervanging van de grammofoonplaat

Iedereen dacht dat het cassettebandje de grammofoonplaat zou vervangen. Dat liep anders dan men dacht. Na deze uitvinding volgde namelijk snel een andere…

Foto: Steve Harvey / Unsplash

De compact disc

Philips deed in de jaren 80 in samenwerking met Sony de uitvinding van de compact disc. De cd werd ontwikkeld als vervanging voor vinylplaten en cassettes. Hij had als voordeel dat hij klein en duurzaam was. De cd werd een enorme hit. Toch bestaat de grammofoonplaat nog steeds en zijn cd’s nu grotendeels vervangen door digitale muziekstreaming.

Foto: Phil Hearing / Unsplash

Bluetooth

Deze draadloze communicatietechnologie werd uitgevonden door de Nederlandse ingenieur Jaap Haartsen terwijl hij bij Ericsson in Emmen werkte. Haartsen ontwikkelde bluetooth in de jaren '90 als een manier om mobiele apparaten met elkaar te laten communiceren zonder kabels te gebruiken.