Van Rembrandt tot Mondriaan: Nederlandse schilders die de wereld veranderden

Nederlandse schilders, beroemd over de hele wereld
Een reis door de tijd
Jeroen Bosch (1450 – 1516)
Rembrandt van Rijn (1606 – 1669)
De Nachtwacht
Judith Leyster (1609 – 1660)
Albert Cuyp (1620 – 1691)
Een mediterrane sfeer
Jan Steen (1626 – 1679)
Johannes Vermeer (1632 – 1675)
Vincent van Gogh (1853 – 1890)
Een icoon
Piet Mondriaan (1872 – 1944)
New York
Karel Appel (1921 – 2006)
Abstract, maar herkenbaar
Nederlandse schilders, beroemd over de hele wereld

De kunstgeschiedenis van Nederland heeft een schat aan uitzonderlijke artiesten voortgebracht, elk met hun eigen unieke stijl en bijdrage aan de artistieke wereld. Van meesterlijke schilderkunst uit de Gouden Eeuw tot de revolutionaire werken van Vincent van Gogh en de abstractie van Piet Mondriaan.

Een reis door de tijd

De volgende tien Nederlandse artiesten hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de kunstgeschiedenis. Laten we samen door de tijd reizen, van de Middeleeuwen tot de 21e eeuw.

Foto: Ron Porter / Pixabay

Jeroen Bosch (1450 – 1516)

Jheronimus Bosch, ook bekend als Jeroen Bosch, werd rond 1450 geboren in Den Bosch. Hij maakte deel uit van een schildersfamilie en wordt beschouwd als een vertegenwoordiger van de noordelijke Renaissance. Hoewel zijn leven gehuld blijft in mysterie, is zijn beroemdste werk, de 'Tuin der Lusten,' te bewonderen in het Prado Museum in Madrid.

Rembrandt van Rijn (1606 – 1669)

Een onmisbare naam in de bespreking van Nederlandse schilders is Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Deze geboren kunstenaar uit Leiden is een icoon van de Gouden Eeuw en wordt beschouwd als een van de belangrijkste schilders ooit. Zijn schilderijen behoren tot de barokstijl, waarin het contrast tussen licht en donker een prominente rol speelt.

Foto: portret van Jacob de Gheyn III / Dulwich Picture Gallery, VK

De Nachtwacht

Rembrandt's gebruik van clair-obscur, waarbij de licht- en donker contrasten heel goed worden uitgebeeld, geeft zijn werken een extra dramatische touch. Meer dan 300 van zijn meesterwerken zijn te bewonderen in gerenommeerde musea over de hele wereld. Het meest bekende werk van Rembrandt, de wereldberoemde Nachtwacht, is te bewonderen in het Rijksmuseum van Amsterdam.

Judith Leyster (1609 – 1660)

Geboren in 1609 in Haarlem, was Judith Leyster een zeldzaamheid in de Nederlandse schilderkunst tijdens de Gouden Eeuw. Ze specialiseerde zich in genreschilderkunst. Als een van de eerste vrouwelijke "meesterschilders" gaf ze les in haar eigen atelier en creëerde barokke werken met de nadruk op het hoofdonderwerp.

Afbeelding: National Gallery of Art, VS

Albert Cuyp (1620 – 1691)

Albert Cuyp, geboren in Dordrecht, kwam uit een familie van artiesten en begon al op jonge leeftijd met schilderen. Hij specialiseerde zich, net als zijn vader, in landschapsschilderijen.

 

Een mediterrane sfeer

Hoewel hij nooit Zuid-Europa bezocht, stralen zijn werken een mediterrane sfeer uit door het gebruik van licht. Zijn kunst was populair onder de Britse bevolking en veel van zijn werken zijn nu te zien in het Rijksmuseum en het Dordrechts Museum.

 

Jan Steen (1626 – 1679)

Jan Havickszoon Steen was een Nederlandse schilder uit Leiden. Zijn werken bevatten humoristische en ironische observaties van het leven, meestal in dagelijkse scènes. Het is onduidelijk van wie hij schilderen leerde, maar hij werd waarschijnlijk beïnvloed door Jan van Goyen en Nicolas Knüpfer. Zijn werken zijn te zien in diverse musea, waaronder het Hermitage.

Johannes Vermeer (1632 – 1675)

Deze mysterieuze Nederlandse schilder uit Delft is bekend om zijn genrestukken en secuur vakmanschap. Volgens het Rijksmuseum maakte hij slechts 45 schilderijen, waarvan er 35 bewaard zijn gebleven. Zijn meesterwerken, zoals 'Brieflezende vrouw,' 'Het melkmeisje,' en 'Meisje met de parel', tonen zijn liefde voor blauw en geel. Zijn kunstwerken zijn te bewonderen in het Louvre, de National Gallery, het Kunsthistorisches Museum en het Rijksmuseum.

Vincent van Gogh (1853 – 1890)

Van Gogh was een visionaire kunstenaar die zijn stempel drukte op de kunstwereld. Ondanks dat hij tijdens zijn leven niet veel erkenning kreeg, is zijn werk na zijn tragische dood wereldwijd bekend geworden.

Foto: Alina Grubnyak / Unsplash

Een icoon

Van Gogh wordt nu beschouwd als een icoon van het postimpressionisme en als een van de belangrijkste schilders in de kunstgeschiedenis. Zijn invloed strekte zich uit tot het expressionisme, fauvisme en de abstractie. Tegenwoordig kunnen zijn meesterwerken en die van zijn tijdgenoten bewonderd worden in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Daarnaast bezit het Kröller-Müller Museum de op één na grootste collectie van zijn werken.

Piet Mondriaan (1872 – 1944)

Piet Mondriaan werd geboren in Amersfoort en begon zijn artistieke reis met landschapsschilderijen. Hij verwierf echter wereldwijde roem als pionier van de abstracte kunst en het kubisme. Volgens Historiek.net verhuisde hij naar Amsterdam en later naar Parijs, waar hij zich volledig toelegde op het kubisme omdat hij op zoek was naar vernieuwing.

Foto: Roses street / Pixabay

New York

Zijn werken evolueerden geleidelijk naar steeds meer abstractie. Zijn meest bekende kunstwerken zijn de composities met enkel zwarte lijnen en primaire kleuren, evenals het iconische werk 'Broadway Boogie-Woogie', dat een eerbetoon is aan New York.

Foto: Spiel / Pixabay

Karel Appel (1921 – 2006)

Appel werd geboren in Amsterdam en was een moderne kunstenaar die bekend werd binnen de expressionistische stroming. Volgens het cultuurarchief ging hij tegen de wens van zijn ouders in om de familiekapperij over te nemen. Hij koos ervoor zijn passie te volgen en studeerde schilderkunst aan de Rijksakademie.

Afbeelding: Nieuwsuur, NOS

Abstract, maar herkenbaar

Hoewel hij aanvankelijk onderschat werd, brak hij na 1957 door met zijn kunstwerken. Hoewel zijn werk abstractie omarmt, bevatten zijn werken altijd herkenbare elementen zoals mensen en dieren. Zijn kunstwerken zijn te bewonderen in wereldsteden zoals New York, San Francisco, São Paulo en Amsterdam.