Is je kind een verwend prinsje of prinsesje? Dit kun je eraan doen
We hebben allemaal wel eens een kind gezien dat elke vorm van autoriteit weigert te accepteren, volwassenen onderbreekt en de kleinste tegenslag niet kan verdragen. Dit is het bekende fenomeen van het kind met verwend gedrag - een 'prinsje' of 'prinsesje'.
Waar hebben we het eigenlijk over? De Franse website Passeport Santé omschrijft dit als "een kind dat niet accepteert dat er nee tegen hem gezegd wordt, omdat hij geen frustratie kan verdragen".
Foto: Luz Fuertes / Unsplash
Psychoanalytica Simone Korff-Sausse, geciteerd door Le Point, geeft een definitie van dit soort gedrag als een instandhouding van "de illusie van een infantiele machthebber".
Foto: Jason Rosewell / Unsplash
Kinderen in deze situatie lijden aan een onvermogen om hun eigen wil in bedwang te houden, wat zich vaak uit in woede, agressie of manipulatief gedrag.
Foto: Renaud Confavreux / Unsplash
Er zijn reële gevaren. De psycholoog Didier Pleux, ook geciteerd door Le Point, wijst op het risico dat het kind de macht overneemt door dreigementen die kunnen uitmonden in fysiek of verbaal geweld.
Foto: Nsey Benajah / Unsplash
Anders dan je misschien zou denken, is het kind met het verwende gedrag niet degene die verantwoordelijk is, maar het eerste slachtoffer van zijn psychologische toestand, die wordt verklaard door externe factoren en niet door zijn eigen karakter.
Foto: Simran Sood / Unsplash
De eerste factor is een gebrek aan gezag aan de kant van ouders die zich niet legitiem voelen om regels op te leggen. Een kind dat een zwakte aan de kant van de ouders voelt, zal sneller geneigd zijn om te rebelleren.
Foto: kraken images / Unsplash
Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer het ouderlijk gezag "in twijfel wordt getrokken door andere volwassenen zoals grootouders, vrienden of de andere ouder in het geval van een echtscheiding of scheiding", legt psycholoog Vincent Joly uit aan Passeport Santé.
Foto: Picsea / Unsplash
Volgens sommige specialisten leidt een 'positieve' of 'welwillende' opvoeding tot een onvermogen van volwassenen om nee te zeggen, hetgeen weer leidt tot een intolerantie voor beperkingen en frustratie bij kinderen.
Foto: sofatutor / Unsplash
Een onverwachte factor: "reclames verkopen een gemis: kinderen willen immers graag de dingen bezitten die worden aangeprezen, maar hun ouders kunnen of willen ze dat niet allemaal geven. Geconfronteerd met deze weigering ervaren ze veel frustratie", zegt Vincent Joly, die er op wijst dat in sommige landen, zoals Canada, reclame gericht op kinderen verboden is.
Foto: Dennis Maliepaard / Unsplash
Bepaalde gewoonten moeten worden vermeden om geen verwend gedrag te creëren of te versterken. Passeport Santé adviseert om vooral het ouderlijk gezag niet te ondermijnen in het bijzijn van de kinderen, om als ouder regels te bepalen en om te handelen zonder eventuele woedeaanvallen af te wachten.
Foto: Xavier Mouton Photographie / Unsplash
Er bestaan echter ook praktische oplossingen als het kind al verwend gedrag vertoont. Lees verder en ontdek welke dat zijn.
Foto: Markus Spiske / Unsplash
Presentatrice Alicia Pressman, bekend van de podcast 'Raising Good Humans', raadt aan om kinderen de kans te geven bepaalde dagelijkse taken zelf uit te voeren, en een voorbeeld te stellen voor degenen die ze nog niet onder de knie hebben.
Foto: TopSphere Media / Unsplash
En als je kind iets fout doet, wijs het dan op zijn of haar verantwoordelijkheden in plaats van te proberen het voor hem of haar op te lossen: "Als ze hun huiswerk vergeten te maken, laat ze dan zelf de consequenties dragen in plaats van excuses voor hen te maken bij de leerkracht", aldus Alicia Pressman.
Foto: note thanun / Unsplash
Een belangrijk punt: weet hoe je nee moet zeggen tegen je kind zonder bang te zijn voor zijn of haar reactie. Ouderschapscoach Traci Baxley, legt uit aan Slate Magazine dat kinderen duidelijke grenzen nodig hebben en dat ze meer zullen rebelleren als ze die niet krijgen.
Je moet aan de andere kant ook niet elke goede daad van je kind belonen, bijvoorbeeld huiswerk maken of tandenpoetsen. Op die manier voorkom je dat je kind gewend raakt aan beloningen die er in zijn volwassen leven niet meer zullen zijn.
Foto: CDC / Unsplash
Wanneer je kinderen aanmoedigt om iets voor anderen te doen, help je ze te beseffen dat ze niet het middelpunt van het universum zijn. Traci Baxley concludeert: "Als we goede daden doen, voelen we ons gelukkig. Na verloop van tijd zullen deze gewoonten van vriendelijkheid aangeleerd gedrag bij onze kinderen worden".
Foto: Ben Wicks / Unsplash