Waarom de Nederlandse prinses Amalia nooit met de Belgische prins Gabriël zou mogen trouwen

Prinses Amalia en Prins Gabriël
Klein probleempje
Is deze wet nog relevant?
1830
Voorkomen dat het Huis van Oranje-Nassau macht heeft in België
Uitgesloten
Gespannen verhoudingen
Nog steeds van kracht
Is het nog relevant?
Wat is ervoor nodig om het te veranderen?
Voorstel om het af te schaffen
Liefde overwint ieder obstakel
Wat vindt het Belgische koningshuis ervan?
Goede band
Maar wat zegt Amalia er zelf van?
Duitse jongens
Prinses Amalia en Prins Gabriël

Stel je voor dat de Nederlandse prinses Amalia plotseling diep verliefd zou worden op de Belgische prins Gabriël, die bijna even oud is als zij. 'Goh, wat leuk,' zou je kunnen denken. Toch zouden de twee tortelduifjes dan geconfronteerd worden met een wettelijk probleem.

Klein probleempje

Het probleem waar het om gaat, is een wet die hen verbiedt om in het huwelijk te treden. Dit verbod komt Volgens Radio 1 voort uit een historisch decreet dat bepaalt dat Nederlandse leden van koninklijke families niet kunnen trouwen met hun Belgische tegenhangers.

Foto: Facebook / Belgische Monarchie

Is deze wet nog relevant?

Voor Amalia (2003) zou dat dus kunnen betekenen dat ze nooit zou kunnen trouwen met prins Emmanuel (2005) of prins Gabriël (2003). Maar wat is de oorsprong van deze wet en is deze nog steeds relevant in de moderne tijd? Tijd om dit nader te onderzoeken.

1830

Wanneer prinses Amalia klaar is voor romantiek, zou je verwachten dat ze een ruime keuze aan potentiële partners heeft. Toch wordt de mogelijkheid van een relatie met de Belgische prins Gabriël (hier met zijn zus en vader op de foto) belemmerd door een decreet dat teruggaat tot 1830.

Voorkomen dat het Huis van Oranje-Nassau macht heeft in België

In dat jaar verklaarde België zich onafhankelijk van Nederland. Om te voorkomen dat leden van het Huis van Oranje-Nassau ooit weer de macht in België zouden krijgen, nam het Belgisch Nationaal Congres op 24 november van dat jaar een decreet aan.

Foto: Unsplash / Elijah G

Uitgesloten

Hierin werd verklaard dat leden van het Nederlandse koninklijke huis permanent uitgesloten werden van enige vorm van macht of gezag in België.

Foto: Remy Gieling / Unsplash

Gespannen verhoudingen

De boodschap was duidelijk: Nederlandse koninklijke familieleden mochten geen openbare functies bekleden in België. Het decreet was een reactie op de gespannen verhoudingen tussen Nederland en België in die tijd.

Nog steeds van kracht

Pas in 1839 accepteerde de Nederlandse koning Willem I de Belgische onafhankelijkheid. Het is opmerkelijk dat het decreet tegen prinsenhuwelijken bijna tweehonderd jaar later nog steeds van kracht is. Hoe dan ook zou een huwelijk tussen prinses Amalia en de Belgische prins Gabriël daardoor onmogelijk worden.

Is het nog relevant?

Maar is dit decreet nog wel relevant in de hedendaagse samenleving? Aangezien het decreet 5 een grondwettelijke status heeft, kan het niet eenvoudigweg worden afgeschaft.

Foto: Klaudio Metolli / Unsplash

Wat is ervoor nodig om het te veranderen?

Het duurt lang en er zijn verschillende stappen nodig om het decreet te veranderen. Eerst moet men officieel verklaren dat het decreet kan worden herzien. Daarna moet er een nieuw parlement komen, en dat parlement moet de verandering goedkeuren met een twee-derde meerderheid.

Voorstel om het af te schaffen

Ondanks inspanningen van verschillende Vlaamse politici om het decreet af te schaffen, hebben deze voorstellen geen meerderheid gekregen.

Foto: Bibhash (Polygon.Cafe) / Unsplash

Liefde overwint ieder obstakel

Als de liefde tussen prinses Amalia en prins Gabriël ooit zou opbloeien, zouden ze deze staatsrechtelijke obstakels moeten overwinnen voordat ze elkaar het jawoord kunnen geven.

Wat vindt het Belgische koningshuis ervan?

Relaties tussen koninklijke huizen zijn in de loop der tijd sterk veranderd. Waarschijnlijk zouden koning Filip en koningin Mathilde niet meteen afwijzend staan tegenover een relatie tussen de twee koninklijke families.

Goede band

De Nederlandse en Belgische royals hebben inmiddels een goede vriendschappelijke band met elkaar opgebouwd.

Maar wat zegt Amalia er zelf van?

In de biografie ‘Amalia’ geschreven door Claudia de Breij deelt Amalia een persoonlijk detail over haar voorkeur voor romantische relaties.

Duitse jongens

Ze onthult dat ze een voorkeur heeft voor Duitse jongens, omdat ze hen "galanter en beter gemanierd" vindt. Dus een relatie met prins Gabriël ligt voorlopig misschien niet voor de hand.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen