Zaak Joost Klein in Zweden kan nog maanden duren: in 1 minuut raakte hij Eurovisie kwijt

Nog lang geen oordeel over Joost Klein
Joost wil getuigen horen
Proces met maanden verlengd
Bedreiging van een medewerker
Gediskwalificeerd door Eurovisie
Juridische procedure tegen Joost Klein
Waarom zou Joost uit zijn slof zijn geschoten?
Gevoelig einde van zijn act
Gefilmd tegen zijn wil
'Een dreigende beweging'
Avrotros vindt het 'buitenproportioneel'
Avrotros probeerde de situatie te redden
Diskwalificatie was niet te verhinderen
Bezwaar ingediend bij Eurovisie
Politie bevestigde de aangifte
Het zou een korte zaak bij Zweedse justitie worden...
...maar nu wordt het een internationale kwestie
Een tumultueuze editie van het songfestival
Niet politiek
Koploper op streamingplatforms
Joost Klein zat 'in zak en as'
Eerste keer in de geschiedenis
Nog lang geen oordeel over Joost Klein

De zaak tegen Joost Klein in Malmö, waarin hij wordt beschuldigd van bedreiging jegens een cameravrouw van de Eurovisie-organisatie, kan nog maanden duren. Eigenlijk zou er in juni een uitspraak komen, maar de advocaat van de Europapa-zanger heeft gezegd nog meer getuigen te willen horen.

Joost wil getuigen horen

Joost Klein werd enkele uren voor de finale van Eurovisie gediskwalificeerd vanwege een incident achter de schermen. Voor zover de betrokkenen dat hebben losgelaten, was dit een opstootje van slechts één of een paar minuten. Zijn juridisch team wil een paar extra getuigen van dat incident laten horen.

Proces met maanden verlengd

Volgens 3FM wil het team van Joost met name Nederlandse getuigen horen, waardoor "de Zweedse politie een internationaal rechtshulpverzoek moet doen." Hierdoor zullen de conclusie van het onderzoek en de zitting waarin zijn straf mogelijk wordt bepaald, niet in juni plaatsvinden maar waarschijnlijk pas over een aantal maanden.

Bedreiging van een medewerker

De Nederlandse rapper zou op 9 mei na zijn optreden in de halve finale van het songfestival ruzie hebben gemaakt met een cameravrouw die hem tegen de afspraak in filmde. Om haar weg te sturen, maakte hij een dreigende handbeweging die veel commotie veroorzaakte. Dat hebben Taco Zimmerman van Avrotros en ook Klein zelf na het festival bevestigd.

Gediskwalificeerd door Eurovisie

Twee dagen later, vlak voor de finale van het Eurovisiesongfestival in het Zweedse Malmö, maakte de organisatie EBU bekend dat de 26-jarige Nederlandse zanger niet mee mocht doen omdat er een onderzoek naar hem liep wegens ongepast gedrag. Er was aangifte tegen hem gedaan bij de lokale politie.

Afbeelding: Corinne Cumming / EBU

Juridische procedure tegen Joost Klein

De verklaring van de EBU luidde: "De Zweedse politie heeft een klacht onderzocht die was ingediend door een vrouwelijk lid van de productieploeg na een incident na het optreden van [Joost Klein] in de halve finale van donderdagavond. Hoewel de juridische procedure zijn beloop heeft, zou het voor hem niet gepast zijn om door te gaan met de wedstrijd."

Afbeelding: Corinne Cumming / EBU

"Nul tolerantie"

Hoewel de EBU niet openbaar maakt wat er precies is gebeurd, benadrukt de organisatie herhaaldelijk dat ze het incident zeer serieus neemt: "We hanteren een nultolerantiebeleid ten aanzien van ongepast gedrag op ons evenement en zijn toegewijd aan het bieden van een veilige werkomgeving voor al het personeel van het Songfestival. In het licht hiervan wordt het gedrag van Joost Klein ten opzichte van een teamlid beschouwd als in strijd met de wedstrijdregels."

Waarom zou Joost uit zijn slof zijn geschoten?

Hij zag er zo vrolijk - en aan het eind kwetsbaar - uit op het podium, die avond van de halve finale. Hoe zou het kunnen dat hij momenten later zodanig uit zijn slof zou schieten dat hij daardoor gediskwalificeerd werd?

Foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Gevoelig einde van zijn act

Klein's Eurovisieliedje 'Europapa' gaat van feestelijk naar serieus als hij aan het eind van het nummer in een korte monoloog zijn overleden vader aanspreekt. Het is een emotioneel stukje waarin de zanger zichtbaar ontroerd is.

Gefilmd tegen zijn wil

Zoals Avrotros-directeur Taco Zimmerman in de middag van 11 mei onthulde, had Klein gevraagd dat cameramensen van Eurovisie-organisator EBU hem niet zouden filmen in de eerste momenten na het optreden. Om de een of andere reden werd dat verzoek niet gehonoreerd.

'Een dreigende beweging'

Toen Klein merkte dat een van de cameramensen hem toch filmde vlak na zijn optreden, maakte hij naar verluidt een "dreigende beweging" naar de camera. "Maar meer dan dat ook niet," zei Zimmerman. "Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt." Desondanks vond de Eurovisieproducent het gebaar toch gewelddadig genoeg om de politie te bellen.

Foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Avrotros vindt het 'buitenproportioneel'

Omroep Avrotros noemde die beslissing "buitenproportioneel". Op X (Twitter) schreef ze: "Wij hebben kennis genomen van de diskwalificatie door de EBU. Avrotros vindt de diskwalificatie buitenproportioneel en is geschokt door het besluit. Wij betreuren dit ten zeerste en komen er later op terug."

Foto: Avrotros / Instagram

Avrotros probeerde de situatie te redden

In zijn mondelinge verklaring aan de pers, een paar uur nadat het nieuws over de diskwalificatie van Joost Klein bekend werd, voegde Avrotros-directeur Taco Zimmerman eraan toe dat zijn team had geprobeerd om met EBU te praten over verschillende oplossingen voor Klein's vermeende overtreding van de wedstrijdregels. Ze konden echter geen akkoord bereiken met de EBU of zelfs maar in contact komen met de cameravrouw die betrokken was bij het incident.

Diskwalificatie was niet te verhinderen

"We hebben er alles aan gedaan om Joost op het podium te krijgen vanavond", zei Zimmerman. Ze spraken met de EBU om Klein "publiekelijk excuses te laten maken en om bijvoorbeeld een statement uit te doen," aldus de Telegraaf. Maar de EBU bleef volgens Zimmerman bij diskwalificatie.

Bezwaar ingediend bij Eurovisie

Zimmerman benadrukte dat Avrotros de diskwalificatie een "zeer zware en buitenproportionele" straf vindt en dat hij bezwaar gaat maken bij de EBU. "We staan voor goede omgangsvormen, laat daar geen misverstand over bestaan," zei hij. "Maar een maatregel tot uitsluiten staat in onze ogen niet in verhouding tot dit incident."

Foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Politie bevestigde de aangifte

Kort na Avrotros bevestigde ook de politie van Malmö dat er een man was aangegeven wegens 'onwettige bedreiging' in de Malmö Arena. "De politie heeft alle essentiële onderzoeksmaatregelen genomen en de verdachte, de aanklager en getuigen ondervraagd," zei een woordvoerder. Joost Klein mocht wel naar huis en heeft ook al in Nederland opgetreden.

Het zou een korte zaak bij Zweedse justitie worden...

"Het onderzoek is afgerond door de politie... en de zaak gaat nu binnen een paar weken naar de officier van justitie," zei de politie toen, in de veronderstelling dat Klein geen nieuwe getuigen meer zou oproepen. Dat blijkt hij nu dus wel te willen doen.

Afbeelding: Sarah Louise Bennett / EBU

...maar nu wordt het een internationale kwestie

Door het oproepen van Nederlandse getuigen wordt Joost Kleins Zweedse zaak nu een internationale kwestie. Zoals 3FM vertelt, kan het proces daardoor maanden langer duren dan gedacht. "De advocaat van Joost Klein liet eerder al weten dat zijn cliënt alle beschuldigingen ontkent en dat hij niets verkeerds heeft gedaan." Van een simpel opstootje in Malmö wordt het incident nu het onderwerp van een internationaal juridisch debat.

Een tumultueuze editie van het songfestival

Over het algemeen was Eurovisie 2024 een tumultueus evenement, vooral wegens protesten tegen de deelname van een van Israël. Tegenstanders zeggen dat Israël van de wedstrijd had moeten worden geboycot vanwege de oorlog en de humanitaire crisis in Gaza.

Niet politiek

Er waren eveneens wat spanningen binnen de studio, omdat sommige deelnemers verhulde protesten uitten tegen de deelname van Israël. Het Songfestival benadrukt echter dat het incident met Joost Klein daar niets mee te maken had. "In tegenstelling tot sommige mediaberichten en speculaties op sociale media, bij dit incident geen andere artiest of delegatielid betrokken was."

Afbeelding: Corinne Cumming / EBU

Koploper op streamingplatforms

Op het moment van zijn diskwalificatie was Joost Klein een van de favoriete kandidaten van Eurovisie 2024 op streamingplatforms. Hij werd na Italië tweede in de Spotify-ranglijst van meest gestreamde nummers van het Eurovisie Songfestival. Zijn video voor 'Europapa' was ook de tweede meest bekeken video op YouTube, eveneens na 'La Noia' van de Italiaanse Angelina Mango.

Foto: AVROTROS, achter de schermen tijdens de opnames van de video van 'Europapa'

 

Joost Klein zat 'in zak en as'

Volgens Zimmerman was Joost Klein "ontzaglijk verdrietig'' op de dag van het slechte nieuws. Op een vraag naar hoe hij zich voelde, zei de directeur: "Die zit in zak en as." Gelukkig wisten mensen dichtbij de rapper in de dagen na Eurovisie te melden dat hij wel weer kon lachen. Zijn populariteit op streamingplatforms helpt daar vast bij.

Foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Eerste keer in de geschiedenis

Het is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het songfestival dat een deelnemer na aanvang van het vijfdaagse evenement wordt gediskwalificeerd. Soms wordt een act voorafgaand aan de Eurovisieweek gediskwalificeerd vanwege een liedtekst, zoals in het geval van Wit-Rusland in 2021, of omdat ze hun contributie niet hebben betaald, zoals Roemenië in 2016. Maar het cancelen van een act op de avond van de finale, dat is nieuw. Het laatste woord is er vast nog niet over gezegd.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen