Een fiasco voor Netflix: de film 'Blonde' met Ana de Armas
Slecht nieuws voor Ana de Armas en haar nieuwste film, 'Blonde', op Netflix. De biopic van Marilyn Monroe, gemaakt in een bijzonder riskante stijl, is een van de grootste mislukkingen ooit van het streaming platform geworden.
De film, geregisseerd door de Nieuw-Zeelander Andrew Dominik (ook bekend van'Killing Them Softly'), portretteert een actrice vol onzekerheden, druk en depressie. Het is een heel duister verhaal over Marilyn Monroe.
In beeld: regisseur Andrew Dominik, actrice Ana de Armas en acteur Adrien Brody.
Sinds de release eind september 2022 heeft de film heel lage kijkcijfers gehad op Netflix. Volgens gegevens van het streamingplatform behaalde 'Blonde' tussen 26 september en 2 oktober iets meer dan 37 miljoen afgespeelde uren. Dat is veel minder dan verwacht.
Afbeelding: Netflix
De cijfers waren niet veel beter in de tweede week van 'Blonde' op Netflix. Ze daalden alleen maar. Volgens officiële gegevens bleef de film met Ana de Armas in de hoofdrol op iets meer dan 17 miljoen afgespeelde uren steken.
Afbeelding: Netflix
Dit zijn slechte cijfers voor 'Blonde'. Ook al is het geen financiële ramp voor Netflix, want de film had een budget van slechts 22 miljoen dollar, het is wel een flop als je bedenkt hoe veel ervan werd verwacht.
Bovendien werd 'Blonde' een PR-fiasco. Recensenten en critici op sociale media hadden een enorme hekel aan de film.
Het begon allemaal zo mooi. De film kreeg een staande ovatie van 14 minuten op het filmfestival van Venetië en klom snel naar de nummer 1-positie qua kijkcijfers op Netflix.
In de afbeelding, producer Brad Pitt en Ana de Armas bij de première van 'Blonde'
De Marilyn Monroe-biopic werd aangekondigd als een van Netflix' grootste troeven voor het nieuwe seizoen. Er werd zelfs al gesproken van een mogelijke Oscar voor Ana de Armas - een verwachting die met de tijd steeds onwaarschijnlijker leek.
Maar toen ging het mis. De film trok weinig kijkers - of in elk geval, weinig kijkers die het tot het einde van de 2 uur en 46 minuten durende film volhielden. Daarnaast zorgde 'Blonde' voor veel discussie onder critici en kijkers op sociale media.
Sommige expliciete scènes van 'Blonde' gaan over abortussen die wel of niet plaats hebben gevonden in het echte leven van de actrice. Bijna niemand heeft met onverschilligheid naar de film kunnen kijken.
Afbeelding: Adrien Brody als Arthur Miller en Ana de Armas als Marilyn Monroe. Bron: Netflix
Variety citeert kijkers op Twitter die zeggen dat 'Blonde' 'seksistisch', 'afschuwelijk' en 'vulgair' is. Een van hen, podcastproducer @battymamzelle, tweet dat het "een van de meest walgelijke films is die ik ooit heb gezien. Een genotzuchtige daad van wreedheid door een diep onwetende filmmaker."
Afbeelding: Netflix
The Independent meldt dat kijkers bij Netflix hebben geklaagd over de film. Ze zeggen dat er bepaalde gebeurtenissen in voorkomen waarvan nooit is bewezen dat ze echt zijn gebeurd, zoals abortussen en een gesuggereerde aanranding van de actrice door een Amerikaanse president (JFK). Wat het nog erger maakt, zeggen ze, is dat de film deze traumatische gebeurtenissen op een expliciete, 'gruwelijke', 'walgelijke' en 'uitbuitende' manier weergeeft.
Afbeelding: Netflix
Grazia-recensent Melissa Mason zegt dat de film saai is. Het is, zeg maar, "de langzaamste film die je ooit hebt gezien." Hoe lang men ook uitgekeken had naar 'Blonde,' het is niets bijzonders. De recensent is echter wel te spreken over de hoofdrolspeelster. "Ana de Armas straalt."
Afbeelding: Netflix
De New York Times is vrij duidelijk in haar oordeel over de film. Marilyn Monroe wordt nog maar weer eens uitgebuit, zegt de recenscent, "for Old Time's sake."
Afbeelding: Netflix
Terwijl ze benadrukt dat de actrice een "buitengewoon talent" had, concludeert New York Times-recensente Manohla Dargis dat met Dominik, "een regisseur wederom meer geïnteresseerd is in het onderzoeken van haar lichaam (letterlijk, in dit geval) dan in haar geest."
Afbeelding: Netflix
El Mundo lijkt zich minder te storen and de film. "'Blonde' maakt van Ana de Armas een mythe en wordt bevestigd als de grote film van het jaar," schrijft de Spaanse krant. De recensent noemt de film een "monumentaal en hypnotiserend portret van een mythe."
Een Spaanse collega bij El País, Tommaso Koch, is minder enthousiast. "'Blonde' wil indruk maken en de snelle opkomst van Ana de Armas bereikt zijn hoogtepunt. De accumulatie laat echter geen tijd over om alle indrukken te verwerken: er zijn memorabele momenten, maar de kijker raakt verzadigd."
Het oordeel van Deadline: "In de handen van Ana de Armas, zijn muze, vindt Dominik een geweldige manier om dit verhaal te vertellen."
Op de foto, een still uit de film, speelt Bobby Cannavale een van Marilyn Monroe's minnaars, Joe DiMaggio.
Zowel Vulture als de New York Post gebruiken het woord 'leeg' ('hollow') bij het beschrijven van 'Blonde.'
Afbeelding: Netflix
Voor Angelica Jade Bastién van Vulture is de afbeelding van Marilyn Monroe "leeg." Ana de Armas "kan niet anders dan het valse idee kanaliseren dat iemands identiteit netjes gehalveerd zou kunnen worden. Haar Monroe wankelt tussen een huilend, verlangend en kwetsbaar meisje en een glinsterend schermpictogram dat vatbaar is voor een door pillen vertroebelde waas. Geen van beide heeft een innerlijk leven om te leren kennen, afgezien van pijn."
Afbeelding: Netflix
Recensent Johnny Oleksinski beschrijft het gevoel dat hij had na het zien van 'Blonde'. "De film lijkt leeg en eerlijk gezegd liet ze me koud. Dit ondanks de visuele pracht en Ana de Armas' toewijding aan Marilyn Monroe."
Afbeelding: Netflix
"'Blonde' is de film die het beeld van Marilyn Monroe zou moeten veranderen, maar dat doet ze niet. Wat misgaat, is dat de delen van Norma Jeane's leven die minder werden uitgebuit en minder bekend zijn, [uit de film] zijn weggelaten."
(Norma Jeane Mortenson was de echte naam van Marilyn Monroe)
Afbeelding: Netflix
De Spaanse recensent van El Periódico denkt er anders over dan de eerder genoemde critici. "We hebben hier te maken met een buitengewone, monumentale, overweldigende film. En het werk van Ana de Armas is onheilspellend."
"De mate van controle van de filmmaker is voorbeeldig en nauwkeurig, en zijn hoofdrolspeelster doet mee met alles wat haar kant op komt. Toch kan men het gevoel niet van zich afschudden dat alles indruist tegen de ogenschijnlijke boodschap van de film, en daardoor is het nog maar eens een instantie geworden waarin de macht van Monroe haar uit handen genomen is."
Afbeelding: Netflix