Wat is er met de Romanov-sieraden gebeurd?
Het noodlottige einde van de Romanov-familie gaf aanleiding tot diverse mysteries, waaronder samenzweringen over hun waardevolle sieraden en edelstenen. Er wordt gesuggereerd dat leden van de koninklijke familie betrokken waren bij het smokkelen of verkopen van deze kostbare juwelen.
Op 17 juli 1918, ruim een jaar na de Russische Revolutie van 1917, werden leden van de Romanov-familie door de Sovjet-geheime politie aangevallen en in het holst van de nacht doodgeschoten.
Ze vermoordden tsaar Nicolaas II, zijn vrouw Alexandra en hun vijf kinderen, Olga, Tatiana, Maria, Anastasia en Alexei.
Het was het einde van een dynastie die meer dan 300 jaar over het Russische rijk had geregeerd. Na de executies verdwenen veel juwelen van de familie.
De bolsjewistische revolutionairen namen de sieraden mee die de familie droeg op de dag van hun overlijden. De overige juwelen bleven verborgen. Ze werden pas vele jaren later gevonden en herkend.
Recentelijk zijn in Zwitserland sieraden van groothertogin Maria Pavlovna (1854-1920), de tante van Nicolaas II, geveild. Deze stukken werden in september 1917 in het geheim verzameld in het Vladimir-paleis in Sint-Petersburg.
De verzameling werd opgeborgen in een geheime kluis, waarbij de stukken werden gedemonteerd. Verhuld in oude kranten zouden de juwelen via een geheime route van Rusland naar Londen worden gesmokkeld.
Deze riskante operatie vond plaats tijdens de bolsjewistische revolutie onder leiding van Lenin en ook tijdens de Eerste Wereldoorlog.
"Tijdens de revolutie overhandigde Maria Pavlovna de juwelen aan iemand die ze vertrouwde. De Engelse diplomaat Albert Henry Stopford kreeg de taak ze in Londen te beschermen", legt Olivier Wagner, een specialist bij veilinghuis Sotheby's, uit aan het Franse persbureau AFP.
Om Sint-Petersburg op de veiligste manier te verlaten, werd aanvankelijk overwogen om eerst met de trein via Finland naar Noorwegen te reizen. Echter, gezien de aanwezigheid van Duitse onderzeeërs in de Noordzee, opteerden de smokkelaars volgens het tijdschrift Isto É voor een alternatieve route. Ze kozen ervoor om van Zuid-Zweden naar Schotland te reizen. Deze route werd beschouwd als de kortste en veiligste weg om de sieraden naar Londen te brengen.
Maria Pavlovna (afgebeeld) behoorde tot de laatsten die Rusland verlieten. Ze verliet Rusland in 1919 nadat ze getuige was geweest van de vernietiging van haar familie.
De sieraden van de Romanovs omvatten opmerkelijke stukken, enkele behorende tot de meest extravagante in de geschiedenis. Op de afbeelding zien we de Vladimir Tiara, vervaardigd met diamanten en druppelvormige parels. Hertog Vladimir Alexandrovitsj, de jongere broer van keizer Alexander III, schonk dit sieraad aan zijn toekomstige vrouw, Maria van Mecklenburg-Schwerin.
De Tiara werd later verkocht aan Mary of Teck, koningin-gemalin van het Verenigd Koninkrijk van 1910 tot 1936, en de grootmoeder van Elizabeth II.
Sindsdien is het stuk gebruikt door verschillende leden van het Britse koningshuis, van wijlen koningin Elizabeth II tot de huidige prinses van Wales, Catherine Middleton.
De Romanov-relikwieën worden zeer gewaardeerd door Britse monarchen. Op de foto draagt prinses Anne een choker met vier rijen parels en een grote centrale saffier, omringd door diamanten in goud gezet.
Het stuk behoorde toe aan Maria Feodorovna, moeder van Nicolaas II. El Mundo meldt dat het in 1931 werd gekocht door Maria de Teck, de overgrootmoeder van Anne.
Zoals eerder benadrukt, zijn koninklijke juwelen niet beperkt tot één regering en worden ze niet uitsluitend bewaard in kluizen of musea. Ze vormen een integraal onderdeel van de koninklijke geschiedenis en behoren tot de meest symbolische objecten die er bestaan. Niet in de laatste plaats kwamen de Romanov-sieraden grotendeels in handen van de Britse koninklijke familie.