Zoetstoffen: goed of slecht voor je gezondheid?
In mei 2023 bracht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een nieuwe richtlijn uit over het gebruik van zoetstoffen. Deze waarschuwing had te maken met het verband tussen zoetstoffen en de controle die mensen hebben over hun lichaamsgewicht.
Na een systematische beoordeling van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek suggereerde de WHO dat zoetstoffen op de lange termijn geen voordelen bieden bij het verminderen van het lichaamsgewicht bij volwassenen en kinderen.
Daarnaast waarschuwt de WHO voor mogelijk ongewenste effecten door langdurig gebruik van zoetstoffen, zoals het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten, en sterfte bij volwassenen.
De richtlijnen gelden niet voor patiënten waarbij al diabetes is vastgesteld. Zij moeten een dieet volgen volgens de instructies van hun arts.
De door de WHO geanalyseerde lijst van niet-suikerhoudende zoetstoffen, ook bekend als zoetstoffen, bevat sacharine, sucralose, aspartaam, stevia en derivaten.
Volgens de organisatie mogen deze zoetstoffen niet worden gebruikt als suikervervangers voor het afvallen of het terugdringen van chronische niet-overdraagbare ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, beroertes en kanker.
Foto: Joshua Coleman / Unsplash
Francesco Branca, directeur van de WHO over voeding en voedselveiligheid, zei: "Mensen moeten andere manieren overwegen om de inname van vrije suikers te verminderen, zoals het consumeren van voedsel met van nature voorkomende suikers, zoals fruit, of ongezoet voedsel en dranken".
Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is dat zoetstoffen geen voedingswaarde hebben en niet bijdragen aan een goed dieet.
De WHO benadrukt dat de doelstelling niet was om het veiligheidsprofiel van de producten te beoordelen. Ze wilde de effecten van het gebruik van deze stoffen evalueren als vervangers van suiker.
De bijgewerkte richtlijnen zijn er dan ook niet op gericht om de consumptie van bijvoorbeeld light-dranken te voorkomen, maar om te waarschuwen dat frequente inname van zoetstoffen geen gezond alternatief voor voedingstoffen is.
Daarom is de aanbeveling om de consumptie van fruit, groenten en andere eetwaren zonder toegevoegde suiker te verhogen. Als iemand op zijn voeding let en weinig suikerhoudende producten consumeert, is het minder relevant als diegene van tijd tot tijd zoetstoffen consumeert.
"Zoetstoffen zitten normaal gesproken in voedingsmiddelen zoals ijs en frisdrank en kunnen inderdaad bijdragen aan een ongezonde levensstijl. Is de zoetstof zelf slecht? Nee. Het probleem zou de voedingscontext zijn waarin het voorkomt", zegt Marcia Daskal op het YouTube-kanaal van de bekende Braziliaanse arts Drauzio Varella.
Foto: Patrick Fore / Unsplash
Op dezelfde zender legt endocrinoloog Fernanda Braga Albuquerque uit: "Deze positionering is belangrijk om overheidsinstanties erop te wijzen dat ze moeten nadenken over manieren om deze consumptie te reguleren, om meer duidelijkheid te scheppen voor de bevolking, misschien op etiketten, in verklaringen in reclames, in uitzendingen met gezondheidsinformatie."
Het Braziliaanse nationale agentschap voor gezondheidstoezicht (Anvisa) verklaarde van de discussie op de hoogte te zijn en zal samen met het Braziliaanse ministerie van volksgezondheid de juiste maatregelen nemen.
Marcia Daskal, die gespecialiseerd is in voeding en diëtetiek, verklaarde aan het portaal Drauzio Varella: "Het ideaalbeeld zou zijn om producten en voedingsmiddelen niet zoeter te maken en overmatige consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, die zowel suiker als zoetstoffen bevatten, te vermijden".
Als je een gezonde levensstijl hebt, is het drinken van koffie met zoetstof geen probleem!
Foto: Towfiqu Barbhuiya / Unsplash