Zou jij je leven wagen voor deze foto's?
Het hangt ervan af aan wie je het vraagt. En natuurlijk van de foto. Het duo Vitaliy Raskalov en Vadim Makhorov lijkt te vinden dat mooie foto's het risico waard zijn. Zij zetten voortdurend hun leven op het spel om adembenemende kiekjes te schieten.
Foto: Vitaliy Raskalov
Ze beklimmen de hoogste gebouwen, bruggen en industriële structuren, allemaal zonder veiligheidsuitrusting, om de meest spectaculaire foto's te maken.
Foto: Vitaliy Raskalov
De foto's van Vitaliy Raskalov en Vadim Makhorov leggen niet alleen beroemde steden vast vanuit unieke en fantastische perspectieven. Ze roepen ook een heleboel emoties op - variërend tussen angst en vreugde - bij iedereen die de foto's ziet.
De grenzen opzoeken, angsten overwinnen, het gevaar proeven en de euforie voelen vanaf de hoogste punten van de wereld is niet voor iedereen weggelegd. Door middel van hun foto's delen Vitaliy Raskalov en Vadim Makhorov deze ervaring met miljoenen mensen. Of, met andere woorden, zij halen hun gekke fratsen uit zodat wij het niet hoeven te doen!
Foto: Vitaliy Raskalov
De roem van dit onverschrokken fotografen-duo begon in 2014 tijdens een reis naar Shanghai. Vitaliy Raskalov en Vadim Makhorov klommen naar een hoogte van 650 meter en wachtten gedurende 18 intense uren tot de wolken opzij gingen en het uitzicht op de stad te zien was.
Foto: Vitaliy Raskalov
New York, Hong Kong, Rio de Janeiro en Wenen zijn slechts enkele van de steden die Vitaliy Raskalov en Vadim Makhorov hebben vastgelegd.
Foto: Vitaliy Raskalov
Het Central District van Hongkong heeft het duurste onroerend goed ter wereld. Je kunt er de meest indrukwekkende gebouwen vinden.
Foto: Vitaliy Raskalov
Hongkong heeft uitgebreide veiligheidsmaatregelen voor de toegang tot dakterrassen en ander hoge plekken, maar volgens Vitaliy Raskalov zijn deze op sommige dagen minder strict waardoor je er met een beetje moeite toch kan komen.
Foto: Vitaliy Raskalov
K11 is een van de hoogste gebouwen in het continent. Het dak waarop het avontuurlijke duo staat, bevindt zich 300 meter boven de grond.
Foto: Vitaliy Raskalov
De Hongkong SkyChurch is de hoogste kerk ter wereld in de 374 meter hoge Central Plaza Tower. Om toegang tot het dak te krijgen, deden Vitaliy Raskalov en Vadim Makhoro alsof ze kerkgangers waren.
Foto: Vitaliy Raskalov
Het gebouw dateert van 1992 en valt op door zowel zijn hoogte als zijn driehoekige vorm. Door deze opzet kan de toren zonder problemen een orkaankracht weerstaan.
Foto: Vitaliy Raskalov
Het zien van de foto doet je hart al sneller kloppen, maar het gevoel dat je krijgt als je op die hoogte bent, is nog een stapje intenser.
Foto: Vitaliy Raskalov
Deze foto op Christus de Verlosser in Rio de Janeiro is illegaal genomen. De fotografen beklommen het enorme standbeeld in de nacht, omdat dan de beveiliging gemakkelijker te omzeilen was.
Foto: Vitaliy Raskalov
De bewaking bij de piramides was van het hoogste niveau. Als je gepakt wordt tijdens een een inbraak in een piramide, kan je drie jaar gevangenisstraf krijgen. De fotografen riskeerden zowel hun vrijheid als hun leven.
Foto: Vitaliy Raskalov
De Mikerinos-piramide van 65 meter is misschien niet groot genoeg naar de smaak van deze avonturiers, maar het is in dit geval moeilijker om voorbij de beveiliging te komen dan om de top van de piramides te bereiken.
Foto: Vitaly Raskalov
Op een van hun reizen naar China was het financiële centrum van Shenzhen in aanbouw. De fotografen besloten de ijzeren reuzen in het economische hart van het gebied te beklimmen. De kraan van waaruit ze deze foto namen was 660 meter hoog.
Foto: Vitaliy Raskalov
Het gebouw was op dat moment (2014) het tweede hoogste ter wereld. Nummer één was de Burd Khalifa in de Verenigde Arabische Emiraten.
Foto: Vitaliy Raskalov
Stel je niet alleen de diepte voor in deze foto, maar ook de wind die je op zo'n hoogte tegen je aan voelt slaan - je hart staat er van stil.
Foto: Vitaliy Raskalov
Wie zegt dat selfie sticks niet echt nuttig zijn, heeft nog nooit een hijskraan van 660 meter beklommen.
Foto: Vitaliy Raskalov
De wetgeving in New York is heel strict tegen het beklimmen van iconische gebouwen zoals de Brooklyn Bridge of het Vrijheidsbeeld. Wat je hier ziet op de foto is een federale misdaad waarop gevangenisstraffen staan van 3 tot 5 jaar. Een enorm risico.
Foto: Vitaliy Raskalov
Vitaly Raskalov vertelt het verhaal van een Russische landgenoot die werd gearresteerd nadat hij de kabels van de Brooklyn Bridge had beklommen. Zijn paspoort werd hem afgenomen en hij kon het land niet verlaten in de maanden tussen zijn arrestatie en het proces. De man moest een advocaat betalen (ongeveer 5.000 dollar) bovenop de boete van een vergelijkbaar bedrag. Raskalov zegt dat zo'n boete in Rusland ongeveer 500 roebel zou zijn - ofwel, 16 euro.
Foto: Vitaliy Raskalov
Ondanks de risico's van een wolkenkrabber-beklimming in New York moeten we toegeven dat het resultaat fantastisch is.
Foto: Vitaliy Raskalov
Vadim wilde een eerbetoon brengen aan Peter Parker met deze foto van het Flat Iron Building. Het is deze toren waar de fictieve Daily Bugle was gevestigd, de krant waar Spider-Man's alter ego werkte.
Foto: Vitaliy Raskalov
Nee, het is ook niet toegestaan om de Manhattan Bridge te beklimmen, maar ja...
Foto: Vitaliy Raskalov
Vitaly Raskalov zegt dat Tokio tot nu toe de moeilijkste stad was om dit soort foto's te nemen. Niet omdat er zoveel politie op de been is, maar omdat de stad heel ingenieuze systemen heeft om verboden terreinen afgesloten te houden.
Foto: Vitaly Raskalov
Elektronische sloten, bewakingscamera's en elektronische controles maakten korte metten met bijna alle plannen van de fotografen in Tokio. Desondanks slaagden zij erin om dit terras op te sluipen.
Foto: Vitaliy Raskalov
Vitaliy Raskalov zegt dat Guangzhou in China zoveel industrie heeft dat er constant smog in de lucht hangt. Het is zo erg dat je op slechte dagen niet verder vooruit kunt kijken dan 10 meter.
Foto: Vitaliy Raskalov
's Nachts draagt de smog bij tot de magie van een spectaculaire (maar giftige) foto.
Foto: Vitaly Raskalov
De 87 verdiepingen tellende Jin Mao Tower is een prachtig ontworpen, eigentijdse toren met uitzicht over Shanghai. Het Grand Hyatt Hotel beslaat 53 van de 87 verdiepingen van de toren.
Foto: Vitaly Raskalov
Het Shanghai Financial Centre is al spectaculair vanaf de grond gezien. Stel je eens voor hoe het er van bovenaf uit moet zien.
Foto: Vitaly Raskalov
Een misstap, uitglijder of struikelpartij kan fataal zijn.
Foto: Vitaly Raskalov
Dit is het op een na hoogste hotel ter wereld. Met zijn 491 meter wordt het ook wel de 'bottle opener' genoemd. De toren ernaast, het Grand Hyatt, is 420 meter hoog. Het gebouw telt 93 verdiepingen en het uitzicht vanaf elke verdieping is onbeschrijfelijk.
Foto: Vitaly Raskalov