De miljoenen schuld die Michael Jackson had toen hij stierf
Volgens het tijdschrift People had de artiest een schuld van $ 500 miljoen op het moment van zijn dood in 2009. In tegenstelling tot wat iedereen dacht, had de King of Pop een erg dure levensstijl.
Michael Jackson stierf op 25 juni 2009 op 50-jarige leeftijd in Los Angeles. Zijn overlijden vond plaats een dag na een uitputtende repetitie van zes uur voor zijn 'This Is It'-tour, die steden als Londen, Parijs, New York en Mumbai zou aandoen, aldus The Guardian.
Uit juridische documenten bleek dat de enorme schuld grotendeels te wijten was aan zijn extravagante levensstijl en slecht financieel beheer. Zijn schuld bedroeg op een gegeven moment $ 30 miljoen per jaar.
Volgens de Los Angeles Times getuigde registeraccountant William R. Ackerman namens AEG Live in de rechtszaak over het onterechte overlijden in augustus 2013. Hij legde uit dat Jackson geld uitgaf aan donaties aan goede doelen, cadeaus, reizen, kunst, juwelen en meubels.
Jackson had in 1993 al aanzienlijke schulden opgebouwd, die opliepen tot $ 140 miljoen in 1998. Tussen 2001 en 2009 steeg zijn schuld nog eens met ongeveer $ 170 miljoen.
De rentepercentages op zijn leningen varieerden van minder dan 7% tot wel 16,8% per jaar. Hierdoor liepen zijn financiële verplichtingen al snel op.
Om $ 270 miljoen aan leningen van Bank of America te krijgen, gebruikte Jackson zijn aandeel in een songcatalogus met hits van de Beatles als onderpand.
Na zijn dood kwam de financiële verantwoordelijkheid voor de 'This Is It'-tour terecht bij zijn nalatenschap, die ongeveer $ 40 miljoen schuldig was aan concertpromotor AEG.
In een document van maart 2024 verklaarden executeurs John Branca en John McClain, samen met hun juridische team, dat Jacksons nalatenschap diep in de schulden zat en toen de zanger overleed op de rand van een faillissement stond.
Branca en McClain slaagden er echter in om opnieuw te onderhandelen en de schuld van Jackson te herstructureren, waardoor het verlies van bezittingen werd voorkomen en zijn nalatenschap werd geconsolideerd. Dankzij deze onderhandelingen steeg de waarde van Jacksons nalatenschap drastisch tot meer dan $ 2 miljard in 2024.
In 2012 namen de executeurs een belang in EMI Music Publishing, dat in 2018 werd verkocht voor ongeveer $ 300 miljoen, een uiterst winstgevende investering.
Na zijn dood kreeg Jacksons nalatenschap te maken met meer dan 65 claims van schuldeisers en meerdere rechtszaken wereldwijd, volgens The Guardian.
In 2023 werd een rechtszaak toegekend aan Wade Robson en James Safechuck, die beweren misbruikt te zijn door Jackson. Deze zaken hebben te maken met de bedrijven van de overleden zanger.
Ondanks de controverses en schulden blijft Jacksons nalatenschap een machtige entiteit in de muziekindustrie. Zijn financiële en muzikale nalatenschap blijft bloeien.